Адміністративна відповідальність за вчинення насильства по відношенню до фізичної особи в України: теоретичні та правові аспекти - Поштаренко, Оксана Вікторівна (Державний податковий університет, 2022)
Дисертація є одним із перших в Україні комплексних досліджень теоретичних та правових аспектів адміністративної відповідальності за вчинення насильства по відношенню до фізичної особи. Розкривши у вступі дисертаційної праці актуальність теми та її значимість для дослідження з позицій адміністративно-правової науки, у першому розділі, присвяченому дослідженню поняття «насильство» та історико-правових витоків встановлення адміністративної відповідальності за вчинення насильства по відношенню до фізичної особи в Україні, здобувачка досліджує точки зору науковців на поняття «насильство» щодо людини, яке завжди пов’язано з обмеженням свободи іншої людини, а також із протиправним вторгненням у природні й визнані людською спільнотою права та свободи особистості. Авторкою зазначається, що походження цього терміна належить до найдревнішого фонду слов’янської лексики і природно у своїй сутності передбачає тиск, примушування, зґвалтування, інші антисоціальні та протиправні діяння, а оскільки це поняття – міжгалузеве (поліфункціональне), то воно вивчається різними, насамперед гуманітарними, науками.

The dissertation is one of the first comprehensive studies of theoretical and legal aspects of administrative responsibility for committing violence against a natural person in Ukraine. Having revealed in the introduction of the dissertation the relevance of the topic and its significance for research from the standpoint of 56 administrative and legal science, in the first chapter, devoted to the study of the concept of «violence» and the historical and legal origins of the establishment of administrative responsibility for committing violence against a physical person in Ukraine, the applicant examines the point of view of scientists on the concept of «violence» against a person, which is always associated with the restriction of the freedom of another person, as well as with the illegal invasion of the natural rights and freedoms of the individual recognized by the human community. The author notes that the origin of this term belongs to the most ancient fund of Slavic vocabulary and naturally in its essence implies pressure, coercion, rape, other antisocial and illegal actions, and since this concept is interdisciplinary (polyfunctional), it is studied by various, primarily humanitarian, sciences.
Keywords: насильство; адміністративне правопорушення; потерпілий; домашнє насильство; психічне (інформаційне) насильство; булінг (цькування); адміністративна справа; адміністративне провадження; суд; суб’єкти правозастосування; кримінальний проступок; tax relations; tax system; taxation system; principles of tax law; principle of rule of law; tax conflicts and disputes; tax policy; tax legislation; tax law; guarantees of legality; public financial activity