Державні гарантії в контексті забезпечення боргової безпеки - Вергелюк, Юлія Юріївна; Ганцяк, Михайло Олегович (ГО "Європейська Асоціація Економістів", 2024)
У статті порушується проблематика надання державних гарантій суб’єктам господарювання для залучення позикового фінансування в контексті формування державного гарантованого боргу та забезпечення боргової безпеки. В умовах воєнного стану, перманентного дефіциту державного бюджету та обмеженого доступу суб’єктів господарювання до ринків позикового капіталу однією із форм залучення фінансування є державно-приватне партнерство у вигляді надання кредитних ресурсів під державні гарантії. У статті пояснюється процес формування гарантованого державою боргу та його місце у структурі загальної заборгованості держави. Проаналізовано динаміку показників частки гарантованого державою боргу структурі державного боргу України. Встановлено, що даний показник ілюструє низхідну динаміку, проте залишається значним. Акцентовано на тому, що державні гарантії водночас є механізмом перерозподілу кредитних ризиків та джерелом додаткової боргової відповідальності для держави. Незважаючи на те, що гарантований державою борг у багатьох країнах — розповсюджений інструмент залучення фінансування економіки, в Україні, з огляду на ряд проблем управління боргом, державні гарантії є джерелом порушення боргової безпеки. У статті розглядаються основні проблеми надання державних гарантій в Україні. Приведення процесу надання державних гарантій у безпекову площину та забезпечення ефективності процесу управління гарантованим державою боргом пропонується забезпечити за допомогою чіткого моніторингу за всіма етапами залучення фінансування та реалізації проектів. Важливим є встановлення лімітів на частки гарантованого боргу у структурі загального боргу держави, що дозволить утримувати ризики в науково-обґрунтованих межах. Досягнуто мети, що ставилась в даному досліджені, зокрема поглиблено теоретико-практичні засади управління державними гарантіями в контексті забезпечення боргової безпеки України.

The article addresses the issue of providing state guarantees to business entities for attracting borrowed financing in the context of forming state-guaranteed debt and ensuring debt security. Under martial law, the ongoing state budget deficit, and limited access of business entities to capital markets, one form of financing is public-private partnerships through the provision of credit resources under state guarantees. The article explains the process of forming state-guaranteed debt and its place in the overall structure of the state’s debt. The dynamics of the share of state-guaranteed debt in the structure of Ukraine’s national debt have been analyzed. It has been established that this indicator shows a downward trend but remains significant. The article emphasizes that state guarantees are simultaneously a mechanism for redistributing credit risks and a source of additional debt responsibility for the state. Despite the fact that state-guaranteed debt is a widespread tool for financing the economy in many countries, in Ukraine, due to a number of debt management issues, state guarantees are a source of debt security violations. The article examines the main problems of providing state guarantees in Ukraine. It proposes that ensuring the security of the state guarantee process and the effective management of state-guaranteed debt should be achieved through strict monitoring of all stages of financing and project implementation. It is important to establish limits on the share of guaranteed debt in the overall structure of state debt, which will help keep risks within scientifically justified limits. The goal of this study has been achieved, in particular, by deepening the theoretical and practical foundations of managing state guarantees in the context of ensuring Ukraine's debt security.
State guarantees in the context of ensuring debt security
Keywords: державні гарантії; гарантований борг; державний борг; боргова безпека; фінансова безпека; управління боргом; кредит; економічний розвиток; government guarantees; guaranteed debt; government debt; debt security; financial security; debt management; credit; economic development