Фінансова безпека у розрізі забезпечення інтересів суб’єктів господарювання в умовах війни - Вергелюк, Юлія Юріївна; Філіпішина, Крістіна Ігорівна (Видавництво Національного університету «Острозька академія», 2022)
У тезах досліджено роль фінансової безпеки як ключової складової економічної безпеки держави в умовах воєнного стану. Проаналізовано вплив війни на функціонування підприємницького сектору та обґрунтовано необхідність адаптації податкової політики до сучасних викликів. Висвітлено основні податкові зміни, запроваджені з метою підтримки бізнесу, зокрема спрощення системи оподаткування, податкові пільги та тимчасове пом'якшення фіскальних вимог. Розкрито сутність фінансової безпеки як умови стабільного функціонування держави, підприємств і суспільства, а також окреслено загрози, що виникають у разі її послаблення. Зроблено висновок, що забезпечення фінансової безпеки потребує комплексної державної політики, спрямованої на підтримку економічної стійкості, розвиток підприємництва та ефективне функціонування фінансової системи в умовах війни.

The theses examine the role of financial security as a key component of the state's economic security under martial law. The study analyzes the impact of the war on the functioning of the business sector and substantiates the need to adapt tax policy to current challenges. Particular attention is paid to the tax measures introduced to support businesses, including the simplification of the taxation system, tax incentives, and the temporary easing of fiscal requirements. The paper reveals the essence of financial security as a prerequisite for the stable functioning of the state, businesses, and society, and outlines the risks associated with its weakening. It is concluded that ensuring financial security requires a comprehensive public policy aimed at strengthening economic resilience, supporting entrepreneurship, and maintaining the effective functioning of the financial system during wartime.
Keywords: фінансова безпека; економічна безпека; воєнний стан; податкова політика; підприємництво; фінансова система; державне регулювання; економічна стійкість; inancial security; economic security; martial law; tax policy; entrepreneurship; financial system; government regulation; economic resilience