Прийняття управлінських рішень через призму економіко-статистичного аналізу доходу - Остапенко, Яна Олександрівна; Морозовський, Павло Анатолійович; Браунагель, А. В. (Миколаївський національний аграрний університет, 2019)
У статті обґрунтовано доцільність застосування економіко-статистичного аналізу для дослідження діяльності виробничого підприємства та прийняття оптимальних управлінських рішень. За допомогою кореляційно-регресійного та балансового методів проведено аналіз ПАТ «Теремно Хліб». За результатами кореляційного аналізу визначено тісноту взаємозв’язку між чистим доходом від реалізації та обсягом реалізованої продукції, собівартістю реалізованої продукції, витратами на збут, матеріальними витратами, дебіторською заборгованістю за товари, роботи, послуги, основними засобами. За балансовим методом з’ясовано фактори та ступінь їх впливу на дохід підприємства: собівартість продукції, адміністративні витрати, витрати на збут, фінансові витрати, податок на прибуток тощо. Запропоновано шляхи покращення фінансових показників діяльності та збільшення доходу. На прикладі ПАТ «Теремно Хліб» продемонстрована практична корисність аналізу виробничої діяльності підприємства з використанням економіко-статистичних методів.

The article substantiates the expediency of using economic and statistical analysis for to study the activities of a manufacturing enterprise and make optimal management decisions. By correlation-regression and balance sheet methods the analysis of PJSC “Teremno Khlib” was carried out. According to the the results of the correlation analysis, the closeness of the relationship between net sales income and volume of products sold, cost of products sold, sales expenses, material expenses, accounts receivable expenses, receivables for goods, works, services, and fixed assets. The balance sheet method was used to determine. The balance sheet method was used to determine the factors and the degree of their impact on the company's income: cost of production, administrative expenses, sales expenses, financial expenses, income tax, etc. Ways to improve the financial performance and increase of financial performance and increase of income. On the example of PJSC “Teremno Khlib” the article demonstrates the practical usefulness of analyzing the production activities of an enterprise using economic and statistical methods.
Keywords: економічний аналіз; статистичний аналіз; кореляційно-регресійний аналіз; балансовий метод; факторний аналіз; аналіз доходу підприємства; прийняття управлінських рішень; аn economic analysis; a statistical analysis; a correlation-regression analysis; а balance method; a factor analysis; an analysis of enterprise income; management decision-making