Європейська практика використання реверсивного механізму сплати ПДВ - Смірнова, Олександра Миколаївна; Стадник, Марина Вікторівна; Олександра Смірнова (Національний університет цивільного захисту України, 2015)
Розглянуто реверсивний ПДВ який значно може зменшити рівень податкового шахрайства, однак це не означає, що використання незаконних схем буде повністю усунено, адже вони можуть виникати, наприклад, на етапі роздрібної торгівлі чи внаслідок фіктивної перекваліфікації діяльності. Тому використання в ЄС реверсивного механізму сплати ПДВ не можна вважати панацеєю для вирішення проблем, що виникають за умови ухилення платників податку від виконання своїх податкових зобов’язань.

Reversible VAT is considered, which can significantly reduce the level of tax fraud, but this does not mean that the use of illegal schemes will be completely eliminated, because they may arise, for example, at the stage of retail trade or as a result of fictitious requalification of activities. Therefore, the use of a reverse mechanism for VAT payment in the EU cannot be considered a panacea for solving problems that arise in case of taxpayers' evasion of their tax obligations.
Keywords: шахрайство; податкове шахрайство; роздрібна торгівля; платники податків; fraud; tax fraud; retail; taxpayers