Формування європейської ідентичності: аргументи для України - Денисюк, Світлана Георгіївна; Корнієнко, Валерій Олександрович (Київський національний університет імені Тараса Шевченка ТОВ «Вадекс», 2018)
Європейський Союз сьогодні позиціонують як найбільш успішне втілення уніфікації економічного та соціально-культурного життя європейських держав, що дозволяє говорити про формування так званої європейської ідентичності. Теоретичне визначення чинників й основ, які могли б сприяти збереженню національної української ідентичності у межах Європейського Союзу. Методологія дослідження ґрунтується на різноманітних підходах і методах, а саме: діалектичному методі як основа органічного пізнання науки і практики; системному, синергетичному, соціологічному. Історичний підхід реалізовано у з’ясуванні еволюції та етапів наукового вивчення феномену ідентичності.

The European Union today is positioned as the most successful embodiment of the unification of the economic, social and cultural life of European states, which allows us to talk about the formation of the so-called European identity. To theoretically define the factors and foundations that could contribute to the preservation of the national Ukrainian identity within the European Union. The research methodology is based on a variety of approaches and methods, namely: the dialectical method as the basis for organic knowledge of science and practice; systemic, synergistic, and sociological. The historical approach is implemented in clarifying the evolution and stages of scientific study of the phenomenon of identity.
Keywords: національна ідентичність; європейська ідентичність; європейські цінності; європейська культура; мультикультуралізм; national identity; European identity; European values; European culture; multiculturalism