Розвиток системи обліку та оподаткування операцій з цінними паперами - Ізмайлов, Ярослав Олексійович (Бізнес Інформ, 2019)
У статті узагальнено проблеми ринку цінних паперів України та розробка пропозицій щодо розвитку системи обліку та оподаткування операцій з цінними паперами. Подано тлумачення таких категорій, як „цінні папери”, „фінансові інвестиції”, „фінансові активи” та „фінансові інструменти” з метою їх застосування у бухгалтерському обліку та оподаткуванні. Наведено узагальнену класифікацію цінних паперів для потреб обліку і оподаткування. Визначено особливості функціонування фондового ринку України та відносин, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження професійної діяльності у цій сфері. Запропоновано стратегічні напрямки розвитку ринку цінних паперів в Україні. Виявлено та згруповано за напрямками розв’язання основні проблеми обліку та оподаткування операцій з цінними паперами в Україні. Обґрунтовано порядок відображення операцій з цінними паперами на рахунках бухгалтерського обліку та визначено особливості їх оподаткування. Запропоновані шляхи удосконалення обліку та оподаткування операцій з цінними паперами, що дозволяють створити прозорі та зрозумілі правила для інвесторів та зацікавлених суб’єктів. Обґрунтовано позитивний вплив поданих рекомендацій на інформаційно-аналітичне забезпечення господарської діяльності підприємств та економіки України в цілому.

The article is aimed at generalizing the problems of the Ukrainian securities market and elaborating proposals as to development of the system of accounting and taxation of operations with securities. Interpretations of categories such as «securities», «financial investments», «financial assets» and «financial instruments» for application in accounting and taxation are presented. A generalized classification of securities for the accounting and taxation needs is provided. The peculiarities of functioning of the Ukrainian stock market and the relations arising in the placement, turnover of securities and the implementation of professional activities in this sphere are defined. Strategic directions for development of the securities market in Ukraine are proposed. The main problems of accounting and taxation of operations with securities are identified and grouped together in the areas of solving. The procedure for reflecting operations with securities in the accounting accounts is substantiated and the specifics of their taxation are defined. Ways to improve accounting and taxation of operations with securities are proposed, which will create transparent and clear rules for investors and stakeholders. The positive impact of the provided recommendations on the information-analytical provision of enterprises and the economy of Ukraine as a whole is justified
Keywords: бухгалтерський облік; оподаткування; інвестиційні ресурси; розвиток; інвестор; цінні папери; фінансові інвестиції; фондовий ринок; оцінка; accounting; taxation; investment resources; development; investor; securities; financial investments; stock market; valuation