Нові підходи до побудови внутрішнього контролю витрат м’ясопереробного підприємства - Міщенко, Тетяна Михайлівна (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2018)
Функціонування м’ясопереробних підприємств в умовах конкурентного середовища та посиленого режиму ресурсозбереження обумовлює необхідність налагодження системи управління витратами. Особливе місце в цій системі займає внутрішній контроль, який є важливим елементом функціонування центрів відповідальності м’ясопереробного підприємства і джерелом необхідної, об’єктивної та своєчасної інформації для прийняття управлінських рішень. Існуючі підходи до формування системи внутрішнього контролю витрат м’ясопереробних підприємств потребують переосмислення контролю не стільки як засобу мінімізації витрат, а як інструменту управління витратами. А тому питання уточнення змісту понять «відповідальність» та «підзвітність» суб’єктів внутрішнього контролю витрат, як невід’ємних його складових, становлять інтерес для теорії і практики. Запропоновано, розглядати поняття «відповідальність» та «підзвітність» в контексті концепції «підзвітності», яка наповнює іншим конкретним змістом ці терміни, об’єднуючи відповідальність, звітність та обов’язки щодо внутрішнього контролю витрат. Підґрунтям для формування управлінської підзвітності є чіткий розподіл обов’язків та повноважень, який, водночас, попереджує виникнення ризику ухилення від виконання процедур контролю. Такий підхід є найбільш прийнятним при формуванні системи управлінської підзвітності суб’єктів внутрішнього контролю та її інтеграції в систему управління витратами центрів відповідальності м’ясопереробного підприємства. Нове сприйняття понять «відповідальність» та «звітування» суб’єктів внутрішнього контролю витрат забезпечить персоніфікацію відповідальності за рівень відхилень витрат від установлених показників і прийняття необхідних управлінських рішень.

Operation of meat processing enterprises in a competitive environment and an enhanced regime of resource conservation necessitates the establishment of a cost management system. A special place in this system is internal control, which is an important element of the functioning of the centers of responsibility of the meat processing enterprise and the source of necessary, objective and timely information for making managerial decisions. Existing approaches to the formation of a system for internal control of costs of meat processing enterprises require rethinking control not so much as a means of minimizing costs, but as a cost management tool. Therefore, the question of clarifying the content of the concepts of "responsibility" and "accountability" of the subjects of internal control costs, as an integral part of it, are of interest to theory and practice. It is proposed to consider the concept of "responsibility" and "accountability" in the context of the concept of "accountability", which fits the other specific content of these terms, combining responsibility, accountability and responsibilities for internal control of costs. The basis for the formation of managerial accountability is the clear division of duties and powers, which, at the same time, prevents the risk of avoiding the implementation of control procedures. Such an approach is most appropriate in the formation of a system of managerial accountability of subjects of internal control and its integration into the management system costs of centers of responsibility meat processing enterprise. A new perception of the concepts of "responsibility" and "reporting" of internal control of costs will ensure personalization of responsibility for the level of deviation of costs from established indicators and the adoption of necessary management decisions.
Keywords: витрати; внутрішній контроль; підзвітність; відповідальність; costs; internal control; accountability; responsibility