Фіскальне забезпечення соціальної сфери: теоретичний аспект - Канцур, Інна Григорівна; Грушева, Алла Андріївна (Університет ДФС України, 2019)
Роль фіскального механізму в розвитку соціальної сфери виявляється в тому, що держава за рахунок таких важелів, як ставки та види податків і зборів, податкові пільги, податкові та бюджетні санкції, доходи та видатки бюджету тощо впливає на процеси фінансового забезпечення складових соціальної сфери, рівень життя населення та рівень соціального розвитку країни. Функціонування фіскального механізму слугує забезпеченню збалансованого соціально-економічного розвитку країни шляхом використання державою його інструментів у процесі фінансування складових соціальної сфери.

The role of the fiscal mechanism in the development of the social sphere is manifested in the fact that the state at the expense of levers such as rates and types of taxes and fees, tax breaks, tax and budgetary sanctions, revenues and expenditures of the budget, etc. influences the financial support of the social sphere components, living standards population and level of social development of the country. The functioning of the fiscal mechanism serves to ensure a balanced socio-economic development of the country through the use of instruments by the state in the process of financing the components of the social sphere.
Keywords: соціальна сфера; податки; фіскальне забезпечення; фіскальний механізм; соціально-економічний розвиток; social sphere; taxes; fiscal security; fiscal mechanism; socio-economic development