The effect of fitness training on the motion preparedness of women 23-33 years old - Khmelnytska, Irene Valeriivna; Krupenya, Svitlana Vasylivna; Zhyvolovych, Svitlana Anatoliivna; Світлана Крупеня; Світлана Живолович (Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, 2024)
Modern fitness programs require a special individual load as an optimal health-promoting preventive effect of physical activity. At the same time, the interaction of training effects from loads that differ in their nature can be negative. In this connection, a problem arises when an individual wants to develop several different physical qualities as much as possible at the same time. The research objective: to substantiate the effectiveness of fitness exercises on the motor readiness of women aged 23-33. Research methods: analysis of scientific and methodological literature, pedagogical observation, pedagogical testing, pedagogical experiment, methods of mathematical statistics. 40 women aged 23-33, average age 28±1.3 years, took part in the study. The discussed issues of systematic fitness exerciseses contribute not only to increasing the level of muscle training and improving the condition of the cardiovascular system, but also help to gain confidence in one's own strength, improve the emotional background, and also gain good physical shape. In the training process, strength abilities, flexibility, and endurance were improved; the performance of the cardiovascular and respiratory systems increased. An effective training combination was considered to be two aerobic trainings and two statodynamic trainings per week. The duration of aerobic training should be 30-45 minutes, provided that ones are held on different days. A comfortable and effective training regimen that takes place on the threshold of comfort is when women feel the load, but at the same time breathe deeply through the nose and without shortness of breath. Fitness training can improve: health and mental state (minimize the risk of many diseases, increase the level of work capacity and activity); physical abilities (increase endurance, strength, flexibility) of women aged 23-33.

Сучасні фітнес-програми вимагають спеціального індивідуального навантаження як оптимального оздоровчого профілактичного ефекту фізичної дії. Водночас взаємодія тренувальних ефектів від навантажень, що різняться за своїм характером, може носити негативний характер. У зв'язку з цим виникає проблема, коли людина хоче одночасно максимально розвинути кілька різних фізичних якостей. Мета дослідження: обґрунтувати ефективність впливу занять фітнесом на рухову підготовленість жінок 23-33 років. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. У дослідженні приймали участь 40 жінок віком 23-33 роки, середній вік 28±1,3 роки. Розглянуті питання систематичних занять фітнесом, які сприяють не тільки підвищенню рівня м'язової тренованості та покращенню стану серцево-судинної системи, але й допомагають набути впевненості у власних силах, підвищити емоційний фон, а також набути хорошої фізичної форми. У процесі тренувальних занять поліпшуються силові здібності, гнучкість, витривалість; підвищується працездатність серцево-судинної та дихальної систем. Ефективним поєднанням тренувань вважаються два аеробні тренування та два статодинамічні тренування на тиждень. Тривалість аеробних тренувань має становити 30-45 хвилин, за умови проведення занять у різні дні. Комфортний та ефективний режим тренування, що проходить на порозі комфортності, це коли жінки відчувають навантаження, але при цьому дихають глибоко носом, і без задишки. Тренування фітнесом здатні покращити: здоров'я та психічний стан (звести до мінімуму ризик багатьох захворювань, підвищити рівень працездатності та активності); фізичні здібності (підвищити витривалість, силу, гнучкість) жінок 23-33 років.
Вплив фітнес-тренувань на рухову підготовленість жінок 23-33 років
Keywords: fitness; фітнес; м’язова активність; жінки; фізичні навантаження; силові здібності; гнучкість; витривалість; muscle activity; women; physical load; strength abilities; flexibility; endurance