Пріоритети та передумови запровадження механізмів оподаткування операцій із криптоактивами в Україні - Серебрянський, Дмитро Миколайович; Бірюк, Дмитро Олександрович; Serebrianskyi, Dmytro Mykolaiovych; Biryuk, Dmytro Oleksandrovych (Західноукраїнський національний університет, 2024)
У статті оцінено потенційні надходження бюджету від оподаткування доходів від операцій з криптоактивами. Визначено, що запровадження сучасної системи оподаткування криптовалют є надзвичайно важливим кроком для збереження стійкості й інноваційності фінансової системи в Україні, а ефективне оподаткування операцій із криптовалютою сприятиме залученню нових інвестицій, розвитку фінансових інновацій та підтримці інноваційних стартапів, запобіганню нелегальним операціям з криптовалютою, стабільному зростанню надходжень до бюджету, а в кінцевому підсумку – стабільності фінансової системи. Обґрунтовано доцільність запровадження ставки податку в розмірі 5% від прибутку від операцій з криптовалютою з метою стимулювання криптовалютних стартапів та залучення інвесторів.

The article assesses the potential budget revenues from taxing income from crypto asset operations. It is determined that the introduction of a modern cryptocurrency taxation system is an extremely important step for maintaining the sustainability and innovation of the financial system in Ukraine. Effective taxation of cryptocurrency operations will contribute to attracting new investments, developing financial innovations and supporting innovative startups, preventing illegal cryptocurrency operations, stable growth of budget revenues, and ultimately – the stability of the financial system. The feasibility of introducing a tax rate of 5% of the profit from cryptocurrency operations is substantiated in order to stimulate cryptocurrency startups and attract investors.
Priorities and prerequisites for the implementation of Taxation mechanisms for transactions with cryptoassets in Ukraine
Keywords: криптоактиви; оподаткування; податкові надходження; регулювання обігу криптоактивів; токени; криптоізація; cryptoassets; taxation; tax revenues; regulation of circulation of cryptoassets; tokens; cryptoization