Методи професійно-прикладної фізичної підготовки студентів і курсантів правоохоронних спеціальностей засобами бойового хортингу - Параниця, Сергій Павлович; Єрьоменко, Едуард Анатолійович; Чмелюк, Василь Васильович (Університет ДФС України, 2020)
У даній статті опубліковані дослідження щодо визначення особливостей бойового хортингу як засобу професійно-прикладної фізичної підготовки студентів і курсантів правоохоронних спеціальностей відомчих закладів вищої освіти, виховання у них фізичної культури та основ здоров’я. Науково обґрунтовано програмні методи позитивного впливу бойового хортингу на формування у студентів і курсантів необхідних професійно-прикладних умінь та навичок. Викладено матеріал щодо концепції та підходів до класифікації фізичних вправ і методик бойового хортингу для спортсменів студентського, курсантського віку. Проведено теоретичний аналіз проблеми професійно-прикладної фізичної підготовки, виховання фізичних якостей, умови застосування професійно-прикладних, оздоровчих, загальнорозвивальних і спеціальних фізичних вправ бойового хортингу для підвищення ефективності роботи систем організму. Дослідно-експериментальним шляхом перевірено ефективність упровадженої педагогічної системи професійно-прикладної фізичної підготовки, виховання фізичної культури і основ здоров’я у студентів і курсантів засобами бойового хортингу, ціннісного ставлення до здоров’я та уникнення шкідливих звичок. Подано результати дослідження щодо вдосконалення професійно-прикладної фізичної підготовки, формування цінностей здорового життя та ефективності організаційних форм спортивної дисципліни у процесі занять бойовим хортингом в умовах навчального процесу відомчих закладів вищої освіти правоохоронної спрямованості.

This article publishes research on determining the features of combat horting as a means of professional and applied physical training of students and cadets of law enforcement specialties of departmental institutions of higher education, education of physical culture and basics of health. The program methods of positive influence of combat horting on the formation of students 'and cadets' necessary professional and applied skills are scientifically substantiated. The material on the concept and approaches to the classification of physical exercises and methods of combat horting for athletes of student and cadet age is presented. Theoretical analysis of the problem of professional-applied physical training, education of physical qualities, conditions of application of professional-applied, health-improving, general developmental and special physical exercises of combat horting for increase of efficiency of work of systems of an organism is carried out. The effectiveness of the implemented pedagogical system of professional and applied physical training, education of physical culture and basics of health in students and cadets by means of combat horting, values ​​to health and avoidance of bad habits has been tested experimentally. The results of the research on the improvement of professional and applied physical training, the formation of values ​​of healthy living and the effectiveness of organizational forms of sports discipline in the process of combat horting in the educational process of departmental institutions of higher education law enforcement are presented.
Keywords: бойовий хортинг; правоохоронна спеціальність; заклад вищої освіти; методика викладання; правоохоронні органи; правоохоронна діяльність; combat horting; law enforcement specialty; institution of higher education; teaching method; law enforcement agencies; law enforcement activity