Вплив цифрової трансформації на податкове адміністрування - Мельник, Олена Петрівна; Полюхович, Іванна Іванівна; Сторожук, Анастасія Олегівна; Сторожук, Тетяна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2024)
Стаття розглядає вплив цифрової трансформації на податкове адміністрування, його значення для підвищення ефективності податкової системи та забезпечення фінансової безпеки держави. Запропоновано проаналізувати ключові зміни, що відбуваються в системі податкового адміністрування під впливом цифровізації, та визначити шляхи вдосконалення цього процесу для забезпечення прозорості, зручності та стабільності податкової політики. Досліджено основні елементи цифрової трансформації в податковому адмініструванні, зокрема автоматизацію процесів обробки податкових даних, електронне декларування, цифрові інструменти для аудиту та моніторингу. Цифрові технології змінюють традиційний підхід до збору та аналізу податкових даних, підвищуючи точність і швидкість обробки інформації. Завдяки цьому податкові органи можуть більш ефективно здійснювати контроль за надходженням податків, зменшувати ризики ухилення від сплати податків та запобігати фінансовим порушенням.

The article examines the impact of digital transformation on tax administration, its importance for increasing the efficiency of the tax system and ensuring the financial security of the state. It is proposed to analyze the key changes taking place in the tax administration system under the influence of digitalization, and to identify ways to improve this process to ensure transparency, convenience and stability of tax policy. The main elements of digital transformation in tax administration are explored, including automation of tax data processing processes, electronic declaration, digital tools for audit and monitori ng. Digital technologies are changing the traditional approach to collecting and analyzing tax data, increasing the accuracy and speed of information processing. Thanks to this, tax authorities can more effectively control tax revenues, reduce the risks of tax evasion and prevent financial violations.
Keywords: податкове адміністрування; податковий контроль; платник податків; автоматизація податкових процесів; онлайн-сервіси; цифрові технології; цифрова трансформація; tax administration; tax control; taxpayer; automation of tax processes; online services; digital technologies; digital transformation