Вплив транснаціональних корпорацій на економіку України - Гаврищук, Анастасія Сергіївна (Ірпінь, 2026)
У ході роботи було розкрито суть поняття теоретичних основ та розробку практичних рекомендацій щодо удосконалення співпраці України з транснаціональними корпораціями в умовах глобалізації та післявоєнного відновлення національної економіки. Досліджено механізми їх впливу на національну економіку, аналізу динаміки та структури ПІІ в Україну, оцінка впливу ТНК на економіку України.

The work revealed the essence of the concept of theoretical foundations and developed practical recommendations for improving Ukraine's cooperation with transnational corporations in the context of globalization and post-war recovery of the national economy. The mechanisms of their influence on the national economy, analysis of the dynamics and structure of FDI in Ukraine, and assessment of the impact of TNCs on the Ukrainian economy were investigated.
Keywords: транснаціональні корпорації; прямі іноземні інвестиції; глобальні ланцюги створення вартості; інвестиційна політика; післявоєнне відновлення; трансфертне ціноутворення; локалізація виробництва; transnational corporations; foreign direct investment; global value chains; investment policy; post-war recovery; transfer pricing; production localization