Важливість психологічної складової у формуванні іншомовної комунікації у немовному ЗВО - Чорна, Альона Ігорівна (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Розглянуто вимоги до рівня іншомовної компетенції здобувачів вищої освіти немовних закладів вищої освіти. Розуміючи важливість комунікативного ресурсу та мовленнєвої етики у спілкуванні майбутніх спеціалістів, науковці та викладачі звертаються до його всебічного вивчення. Вітчизняна та зарубіжна психологія приділяють особливу увагу значенню комунікативного ресурсу для успішного розвитку сучасних професіоналів, проте у сучасній психологічній літературі увага зосереджується в основному на вивченні змісту професійного успіху, при недооцінюванні аналізу психологічних та соціальних факторів, що детермінують забезпечення успішної та ефективної іншомовної взаємодії при виконанні професійних обов’язків.

The requirements for the level of foreign language competence of higher education graduates of non-language higher education institutions are considered. Understanding the importance of the communicative resource and speech ethics in the communication of future specialists, scientists and teachers turn to its comprehensive study. Domestic and foreign psychology pay special attention to the importance of the communicative resource for the successful development of modern professionals, however, in modern psychological literature, attention is focused mainly on studying the content of professional success, while underestimating the analysis of psychological and social factors that determine the provision of successful and effective foreign language interaction in the performance of professional duties.
Keywords: комунікативний ресурс; іншомовні здібності; аналіз; психологічні фактори; сommunicative resource; foreign language skills; analysis; psychological factors