Техніка «Картезіанський квадрат» - Пєтухова, Ірина Олексіївна; Нежинська, Олена Олександрівна (Ємельянова Т. В., 2023)
У розділі розглянуто техніку «Картезіанський квадрат» як ефективний інструмент прийняття рішень у ситуаціях складного вибору та невизначеності. Методика базується на логічному аналізі можливих наслідків різних варіантів дій через систему «картезіанських питань», що дозволяє врахувати вигоди, втрати, ризики та обмеження. Особливу увагу приділено психологічним аспектам відкладання рішень і їх впливу на психоемоційний стан особистості. Техніка сприяє структуризації мислення, підвищенню усвідомленості та формуванню обґрунтованого вибору в конфліктних і проблемних ситуаціях.

This section presents the "Cartesian Square" technique as an effective decision-making tool in situations of complex choice and uncertainty. The method is based on a logical analysis of possible consequences of different actions through a system of "Cartesian questions," enabling consideration of benefits, losses, risks, and constraints. Special attention is paid to the psychological aspects of decision procrastination and its impact on an individual’s psycho-emotional state. The technique facilitates structured thinking, increases awareness, and supports making well-reasoned decisions in conflict and problem situations.
Keywords: Картезіанський квадрат; прийняття рішень; аналіз ситуації; конфлікт; вибір; психологічні аспекти; критичне мислення; матриця рішень; саморегуляція; невизначеність; Cartesian Square; decision-making; situation analysis; conflict; choice; psychological aspects; critical thinking; decision matrix; self-regulation; uncertainty