Користування „Щоденником зміцнення здоров’я“ для формування наполегливості молодших школярів - Діхтяренко, Зоя Михайлівна (Вид-во Науковий світ, 2003)
У статті «Користування „Щоденником зміцнення здоров’я“ для формування наполегливості молодших школярів» пропонується перелік показників, які оцінюють: фізичний і психічний розвиток учнів, функціональний стан організму і його зміна в динаміці. Знімання показників не вимагають великих матеріальних витрат на спеціальне обладнання та дозволяють визначити, розрахувати індивідуально для кожного учня руховий (біологічний) вік в співвідношенні до календарного (паспортного) віку і т.п.

The article gives the list o f indices which were taken from junior pupils during school years. They estimate: physical and motive development o f the pupils, functional condition o f the body and its changing in dynamics; satisfy the. demands: do not need big expenditures fo r special equipment; allow to determine and to calculate individually fo r every person motive age in correlation with calendar age, etc.
Keywords: авторська розробка; фізичний розвиток учнів; розумовий розвиток учнів; зміцнення здоров'я; author's development; physical development of students; mental development of students; health promotion