Еволюція стратегії кібербезпеки Німеччини протягом останніх трьох десятиліть: інституційний та правничий виміри - Санжаров, Валерій Анатолійович; Мацелик, Михайло Олексійович; Санжарова, Галина Федорівна (Європейська наукова платформа, 2023)
Протягом трьох останніх десятиліть Федеральний уряд Німеччини створив Федеральне відомство з інформаційної безпеки (BSI), визначив його повноваження, а також роль і сфери діяльності, обмеживши діапазон його відповідальності інформаційною інфраструктурою. У міру того, як суспільство ставало все більш оцифрованим і майже кожен аспект життя суспільства так чи інакше починав залежати від цифрових технологій, діапазон відповідальності та захисту BSI розширювався. Другий етап німецької стратегії кібербезпеки розширив сферу безпеки від уряду та військових до цивільної сфери. Нарешті, на сучасному (третьому) етапі оновлена версія Стратегії кібербезпеки Німеччини 2016 року зробила акцент на комплексному підході до зміцнення ІТ-систем, об’єднанні зусиль та поширенні співпраці на національному та міжнародному рівнях, бажанні створити численні державно-приватні партнерства. Стратегія кібербезпеки визнає готовність Німеччини взяти на себе провідну роль у координації зусиль і стандартів з багатонаціональними організаціями. Але кібербезпекова стратегія Німеччини навіть не розглядає можливості проведення упереджувальних наступальних кібероперацій.

Over the past three decades, the German Federal Government has created the Federal Office for Information Security (BSI), defined its mandate, role and areas of activity, limiting its scope of responsibility to information infrastructure. As society became increasingly digitized and almost every aspect of society became dependent on digital technology in one way or another, the scope of BSI's responsibilities and protections expanded. The second phase of Germany's cyber security strategy expanded the realm of security from the government and military to the civilian realm. Finally, in the current (third) phase, the updated version of Germany's Cyber Security Strategy 2016 emphasized an integrated approach to strengthening IT systems, joining efforts and expanding cooperation at the national and international levels, and the desire to create numerous public-private partnerships. The cyber security strategy recognizes Germany's willingness to take the lead in coordinating efforts and standards with multinational organizations. But Germany's cyber security strategy does not even consider the possibility of preemptive offensive cyber operations.
Keywords: кіберпростір; кібербезпека; кіберзлочин; Національна стратегія кібербезпеки; Федеральне відомство з інформаційної безпеки; cyberspace; cybersecurity; cybercrime; cyber ecosystem; National cyber security strategy; Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik