Розподіл необоротних матеріальних активів на виробничі й невиробничі та особливості їх обліку (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № 143598) - Занько, Борис Михайлович (Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій, 2026)
У науковій статті розроблено пропозиції для оптимізації процесу прийняття рішень щодо віднесення окремих об’єктів до виробничих або невиробничих необоротних матеріальних активів. Визначено окремі аспекти обліку та амортизації необоротних матеріальних активів, які доцільно враховувати при прийнятті управлінських рішень щодо операцій з такими активами. З’ясовано склад інформації щодо балансової вартості малоцінних необоротних матеріальних активів та вартісних ознак, установлених підприємством для таких активів, яку необхідно враховувати при здійсненні операцій з малоцінними необоротними матеріальними активами.

The scientific article develops proposals for optimizing the decision-making process regarding the classification of individual objects as productive or non-productive non-current tangible assets. Certain aspects of accounting and depreciation of non-current tangible assets have been identified, which should be taken into account when making management decisions regarding transactions with such assets. The composition of information regarding the book value of low-value non-current tangible assets and the cost characteristics established by the enterprise for such assets, which must be taken into account when carrying out transactions with low-value non-current tangible assets, has been clarified.
Keywords: амортизація; бухгалтерський облік; необоротні активи; основні засоби; податковий облік; depreciation; accounting; non-current assets; fixed assets; tax accounting