Зарубіжний досвід здійснення взаємної адміністративної допомоги в системі спільного транзиту - Молдован, Ельвіра Степанівна (Олді+, 2023)
30 серпня 2022 року Україна приєдналась до Конвенції про процедуру спільного транзиту й зобов’язалася виконувати усі її положення та рекомендації. Серед них особливу увагу привертають питання взаємодії компетентних органів при стягненні боргу, що виник під час процедури спільного транзиту або за її результатами. Основним міжнародним нормативно-правовим актом, що регулює сферу взаємної допомоги при стягненні боргу є Директива Ради ЄС про взаємну допомогу в стягненні за вимогами стосовно податків, мит та інших інструментів. Здійснення взаємної адміністративної допомоги при процедурі спільного транзиту також полягає в повідомленні митниці відправлення та митниці гарантії про заходи стягнення, вжиті до боржника. Успішно завершити процедуру спільного транзиту дозволяє отримання митницею відправлення у день прибуття товару або впродовж трьох днів. Перш, ніж розпочати стягнення заборгованості, Служба процедури перевірки та стягнення митного боргу при транзиті Департаменту прикордонно-транзитних формальностей повинна визначити момент виникнення боргу, суму боргу, особу боржника. Департамент готує проект рішення про визначення транзитної заборгованості та надсилає боржнику. У процедурі стягнення боргу взаємна адміністративна допомога здійснюється також у вигляді інформування органом, уповноваженим на стягнення боргу, усіх зацікавлених сторін.

On August 30, 2022, Ukraine joined the Convention on the Common Transit Procedure and undertook to implement all its provisions and recommendations. Among them, special attention is drawn to the issues of interaction between competent authorities in the collection of debt arising during or as a result of the common transit procedure. The main international regulatory legal act regulating the sphere of mutual assistance in debt recovery is the EU Council Directive on mutual assistance for the recovery of claims relating to taxes, duties and other instruments. Mutual administrative assistance in the common transit procedure also consists of notifying the customs office of departure and the customs office of guarantee of the recovery measures taken against the debtor. The successful completion of the common transit procedure allows customs to receive the consignment on the day of arrival of the goods or within three days. Before starting debt collection, the Service for the Procedure for Verification and Collection of Customs Debt in Transit of the Department of Border and Transit Formalities must determine the moment the debt arose, the amount of the debt, and the identity of the debtor. The Department prepares a draft decision on the determination of the transit debt and sends it to the debtor. In the debt collection procedure, mutual administrative assistance is also carried out in the form of informing all interested parties by the body authorized to collect the debt.
Keywords: Конвенція про процедуру спільного транзиту; митний борг; транзитна заборгованість; борг; Convention on the common transit procedure; customs debt; transit debt; debt