Обов'язок держави щодо соціального захисту громадян в умовах війни: сучасна українська практика - Сердюк, Наталія Аркадіївна (ДВНЗ «Ужгородський національний університет», 2023)
У статті досліджується обов’язок держави щодо забезпечення соціального захисту громадян в умовах війни на прикладі сучасної української практики. Розкрито зміст конституційного принципу відповідальності держави перед людиною за забезпечення її прав і свобод, зокрема у соціальній сфері. Проаналізовано вплив повномасштабного вторгнення РФ на функціонування системи соціального захисту, визначено основні виклики та трансформації у сфері підтримки вразливих категорій населення. Окреслено особливості реалізації соціальної політики в умовах воєнного стану, а також визначено напрями підвищення ефективності державного реагування на соціальні ризики.

The article examines the state's obligation to ensure social protection of citizens under wartime conditions, focusing on contemporary Ukrainian practice. It revealed the essence of the constitutional principle of state responsibility to individuals for guaranteeing their rights and freedoms, particularly in the social sphere. The impact of the full-scale invasion of the Russian Federation on the functioning of the social protection system is analyzed, identifying key challenges and transformations in supporting vulnerable population groups. The study outlines the specific features of implementing social policy under martial law and highlights directions for improving the effectiveness of state responses to social risks.
Keywords: соціальний захист; права людини; обов’язок держави; воєнний стан; соціальна політика; вразливі групи населення; Україна; social protection; human rights; state obligation; martial law; social policy; vulnerable groups; Ukraine