Цифрова трансформація бізнес-моделі промислових підприємств - Гурочкіна, Вікторія Вікторівна (Подільський науковий вісник, 2020)
У статті розглянуто типи цифрових трансформаціях, що впливають на національну економіку України,змінюючи бізнес моделі промислових підприємств та якість життя суспільства. Визначено стадії переходу українського суспільства, підприємництва та державних установ на цифрові технології. Зазначено ключові розділи адженди України на шляху цифровізації національної економіки. Підкреслено наявність синергетичних та емерджентних ефектів цифрової трансформації. Охарактеризовано ключові елементи концептуальної схеми цифрової трансформації бізнес-моделі промислових підприємств, які дозволяють концентрувати увагу на соціальному та індустріальному блоці, що дає можливість адаптувати діяльність промислових підприємств максимально ефективно та забезпечує гнучкість реагування управлінських рішень в трансформаційному середовищі.

Article deals with the types of digital transformations that affect national economy of Ukraine, changing business models of industrial enterprises and quality of life societies. Stages of transition Ukrainian society, business and state institutions to digital technologies have been determined. Selected Agenda and Concept of Digital Economy as the main directions in way of digitalization national economy of Ukraine. The presence of synergistic and emergent effects of digital transformation is accented. Key elements of conceptual scheme of digital transformation business model of industrial enterprises, which allow focusing on social and industrial block, which gives opportunity to adapt the activity of industrial enterprises as effectively as possible and provides flexibility of response management decisions in transformation environment. Predicted results of digital transformation of the country and industrial enterprises are highlighted.
Keywords: технологічні інновації; цифрові технології; трансформація; цифровізація; бізнес-модель промислового підприємства; technological innovations; digital technologies; transformation; digitization; business model of industrial enterprise