Вплив сиблінгів на психологічну підтримку членів родини - Єнанова, Тетяна Анатоліївна (Ірпінь, 2025)
У дослідженні апробовано психокорекційну програму щодо налагодження сиблінгових взаємин в сім’ї; розроблено методичні рекомендації, застосування яких сприятиме налагодженню взаємостосунків в родині, а також можуть широко використовувати практичні психологи в реабілітаційних центрах та інших медико-соціальних установах, шкільні психологи та вчителі. Об’єкт дослідження - психологічна підтримка сім’ї. Предмет дослідження – вплив сиблінгів на психологічну підтримку членів родини. Актуальність теми зумовлена необхідністю психологічної підтримки сімей з неповносправною дитиною та уникнення протиріч в сімейних стосунках, а також недостатнім дослідженням проблеми впливу сиблінгових взаємин на психосоціальний розвиток членів родини. Наукова новизна дослідження полягає у розробці процедури діагностичного обстеження взаємин між сиблінгами та програми корекції їх адаптаційних порушень і міжособистісних стосунків у родині. Практична значущість результатів дослідження полягає в розробці методичного інструментарію та процедури діагностичного обстеження впливу сиблінгових стосунків на психосоціальний розвиток членів родини, створенні програми корекції взаємин між сиблінгами та їх адаптаційних порушень, розробці практичних рекомендацій щодо покращення умов сімейного виховання сиблінгів і психоемоційного стану сім’ї, налагодження взаємостосунків між батьками та дітьми. Матеріали дослідження мають практичну цінність для їх використання в психологами в реабілітаційних центрах, медико-соціальних установах, шкільних навчальних закладах.

The study tested a psychocorrectional program for improving sibling relationships in the family; developed methodological recommendations, the application of which will contribute to improving relationships in the family, and can also be widely used by practical psychologists in rehabilitation centers and other medical and social institutions, school psychologists and teachers. The object of the study is psychological support of the family. The subject of the study is the influence of siblings on the psychological support of family members. The relevance of the topic is due to the need for psychological support for families with a disabled child and the avoidance of contradictions in family relationships, as well as insufficient research into the problem of the influence of sibling relationships on the psychosocial development of family members. The scientific novelty of the study lies in the development of a procedure for diagnostic examination of relationships between siblings and a program for correcting their adaptation disorders and interpersonal relationships in the family. The practical significance of the research results lies in the development of methodological tools and procedures for diagnostic examination of the impact of sibling relationships on the psychosocial development of family members, and the creation of a program for correcting relationships between siblings and their adaptation disorders, developing practical recommendations for improving the conditions of family upbringing of siblings and the psycho-emotional state of the family, and establishing relationships between parents and children. The research materials have practical value for their use by psychologists in rehabilitation centers, medical and social institutions, and schools.
Keywords: сім’я; сиблінги; сиблінгова взаємодія; сиблінг-позиція; особлива інтимність; психологічна корекція сиблігових взаємин в сім'ї; family; siblings; sibling interaction; sibling position; special intimacy; psychological correction of sibling relationships in the family