Правове регулювання договору прокату - Амеліна, Анна Сергіївна; Обривкіна, Оксана Миколаївна; Анна Амеліна (Галицький фаховий коледж імені В'ячеслава Чорновола, 2023)
У статті досліджено теоретичні аспекти, нормативне регулювання та практика застосування правових норм щодо договору прокату. Варто відмітити, що договір прокату відноситься до групи договорів, спрямованих на передання майна у тимчасове користування та є різновидом договору майнового найму. Крім того, розглянуто предмет, юридичну характеристику договору, особливості договору прокату, проаналізовано порядок укладення договору. Автори зазначають, що предмет договору прокату може використовуватися для виробничих потреб, якщо це встановлено договором. Слід заначити те, що виділення договору прокату в особливий вид обумовлено специфікою, пов’язаною з метою його укладення, суб’єктним складом, предметом, змістом та відповідальністю сторін. Аналіз законодавства надає підстави стверджувати, що договір прокату відноситься і до публічних і до договорів приєднання. Варто зазначити, що судова практика на сьогодні виходить з того, що право на відмову від договору виникає у наймодавця після настання строку внесення плати за користування майном за третій місяць. Наймодавець має право відмовитись від договору в такому випадку, незалежно від того, внесе наймач у подальшому плату за користування чи ні. Наголошено, що договір прокату може бути укладений як в усній, так і в письмовій формі, а також волевиявлення на укладення договору може бути виражене в електронній формі. Автори стверджують, що при укладенні договорів шляхом приєднання одна сторона формулює умови, а інша може тільки приєднатися до зробленої пропозиції. Тобто, на відміну від загальноприйнятої ситуації, оферентом у договорах приєднання може бути тільки та сторона, яка визначає свої умови у формулярах або інших стандартних формах і пропонує їх до приєднання. Тому пропозиція укласти договір прокату може бути зроблена в усній, письмовій або електронній формі. Акцентовано увагу на тому, що договір прокату відноситься до групи договорів, спрямованих на передання майна у тимчасове користування та є різновидом договору майнового найму.

The article examines theoretical aspects, normative regulation and the practice of applying legal norms regarding the rental agreement. It should be noted that the rental agreement belongs to the group of agreements aimed at the transfer of property for temporary use and is a type of property rental agreement. In addition, the subject, legal characteristics of the contract, features of the rental contract were considered, and the procedure for concluding the contract was analyzed. The authors note that the subject of the rental contract can be used for production purposes, if this is established by the contract. It should be noted that the allocation of a rental agreement into a special type is determined by the specifics related to the purpose of its conclusion, subject composition, subject matter, content and responsibility of the parties. The analysis of the legislation provides grounds for asserting that the rental agreement refers to both public and affiliation agreements.
Keywords: договір, договір прокату, особливості договору, предмет договору, умови договору, найм, наймодавець; contract, rental contract, features of the contract, subject of the contract, conditions of the contract, hiring, lessor