Доктринальна характеристика суб’єктів публічної адміністрації: сучасний вимір у рамках європеїзації суспільства - Стрельченко, О. Г.; Бухтіярова, Ірина Геннадіївна; Бухтіяров, Олексій Анатолійович (Університет митної справи та фінансів, 2022)
У статті авторами здійснено ґрунтовну характеристику суб’єктів публічного адміністрування через категорійний апарат досліджуваного поняття у сучасному його розумінні. З метою задоволення публічних та приватних інтересів суспільства функціонують відповідні суб’єкти, які на основі чинного законодавства реалізовують надані їм повноваження. Такі суб’єкти називаються суб’єктами публічної адміністрації, до яких, окрім, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, з ціллю реалізації публічного управління, захисту прав та інтересів громадян можуть також вступати як фізичні так і юридичні особи. На шляху України як європейської держави, політика якої реалізується в контексті Стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору відбувається розвиток значних світоглядних перетворень українського суспільства, що актуалізували потребу реформування адміністративного законодавства. Попри значну кількість трактувань зазначених правових категорій «публічної адміністрації», вітчизняні та зарубіжні науковці не дійшли до єдиної позиції, а також відсутнє його законодавче трактування, до сьогоднішнього дня, що й породжує актуальність його вивчення.

In the article, the authors carried out a thorough characterization of the subjects of public administration through the categorical apparatus of the studied concept in its modern understanding. In order to satisfy the public and private interests of the society, the relevant entities operate, which, on the basis of the current legislation, implement the powers granted to them. Such subjects are called subjects of public administration, which, in addition to executive power bodies and local self-government bodies, can also be joined by both physical and legal entities for the purpose of implementing public administration, protecting the rights and interests of citizens. On the path of Ukraine as a European state, the policy of which is implemented in the context of the State’s Strategic Course to acquire full membership in the European Union and the North Atlantic Treaty Organization, the development of significant worldview transformations of Ukrainian society is taking place, which actualized the need to reform administrative legislation. Despite a significant number of interpretations of the specified legal categories of «public administration», domestic and foreign scientists have not reached a unified position, and there is no legislative interpretation of it to this day, which gives rise to the relevance of its study. It should be noted that the concept of «public administration» should not be conceptually identified with such determinants as «state administration» and «public administration». In our opinion, these are genus-species categories.
Keywords: адміністративне право; адміністрація; адміністрування; суб’єкти публічної адміністрації; адміністративно-правовий статус; повноваження; публічний інтерес; administrative law; administration; administration; subjects of public administration; administrative-legal status; powers; public interest