Вектори диверсифікації міжнародної економічної діяльності України в контексті глобальних викликів - Коляда, Олена Володимирівна; Koliada, Olena Volodymyrivna (Військова академія (м. Одеса), 2026)
У статті досліджено трансформацію міжнародної економічної діяльності України (МЕДУ) під впливом повномасштабної воєнної агресії та системних змін у глобальному безпековому середовищі. Актуальність теми зумовлена необхідністю подолання монозалежності від обмеженої кількості ринків та логістичних шляхів, що тривалий час становило загрозу національній безпеці. Проаналізовано динаміку МЕДУ крізь призму її ключових форм: міжнародної торгівлі, руху капіталу, міграції робочої сили, обміну технологіями та валютно-фінансової діяльності. Обґрунтовано нові вектори диверсифікації зовнішньоекономічних зв'язків для забезпечення резильєнтності економіки. На основі аналізу статистичних даних за 2021-2025 рр. виявлено глибоку географічну переорієнтацію експортно-імпортних потоків, де частка ЄС у структурі експорту стабільно перевищила 60%. Встановлено, що торговельне сальдо у 2025 р досягло рекордного дефіциту 44,4 млрд дол США, що зумовлено критичними потребами відновлення. Особливу увагу приділено зміні парадигми залучення капіталу. Доведено перехід від класичних прямих іноземних інвестицій до моделі «безпекового інвестування» у Military-Tech та енергетику. У сфері трудової міграції запропоновано перехід від моделі «фізичного повернення» до «дистанційної інтеграції» діаспори як цифрових резидентів. Наведено пелюсткову діаграму стратегічної адаптації МЕДУ за п'ятьма векторами, а саме: енергетика, логістика, цифровізація, екологічні стандарти та оборонні технології. Оцінювання підтвердило, що Defense-Tech став локомотивом міжнародного технологічного обміну, перетворивши Україну з реципієнта рішень на активного розробника. Сформулюванні рекомендацій щодо інтеграції України в європейські промислові кластери та впровадження інституційних гарантій страхування воєнних ризиків як ключової умови сталого економічного зростання.

The article examines the transformation of Ukraine's international economic activity (IEA) under the influence of full-scale military aggression and systemic changes in the global security environment. The relevance of the topic is due to the need to overcome monodependence on a limited number of markets and logistical routes, which has long posed a threat to national security. The dynamics of IEA are analyzed through the prism of its key forms: international trade, capital flows, labor migration, technology exchange, and currency and financial activities. New vectors of diversification of foreign economic relations to ensure the resilience of the economy are substantiated. Based on the analysis of statistical data for 2021-2025, a deep geographical reorientation of export-import flows was revealed, where the share of the EU in the export structure consistently exceeded 60%. It was established that the trade balance in 2025 reached a record deficit of 44.4 billion US dollars, which is due to critical recovery needs. Particular attention is paid to the change in the paradigm of capital attraction. The transition from classic foreign direct investment to the model of "security investment" in Military-Tech and energy is proven. In the field of labor migration, the transition from the model of "physical return" to the "remote integration" of the diaspora as digital residents is proposed. A petal diagram of the strategic adaptation of the IEA along five vectors is presented, namely: energy, logistics, digitalization, environmental standards and defense technologies. The assessment confirmed that Defense-Tech has become a locomotive of international technological exchange, transforming Ukraine from a recipient of solutions into an active developer. Formulation of recommendations for the integration of Ukraine into European industrial clusters and the introduction of institutional guarantees of military risk insurance as a key condition for sustainable economic growth.
Vectors of diversification of Ukraine's international economic activity in the context of global challenges
Keywords: міжнародна економічна діяльність; диверсифікація експорту; прямі іноземні інвестиції (ПІІ); Military-Tech; цифрова інтеграція; людський капітал; валютні резерви; глобальні виклики; international economic activity; export diversification; foreign direct investment (FDI); Military-Tech; digital integration; human capital; foreign exchange reserves; global challenges