Аналіз відповідності законодавства України до актів права Європейського Союзу з питань оподаткування акцизним податком - Матей, Олександр Сергійович (Ірпінь, 2025)
Автор оцінив динаміку вивчення особливостей справляння акцизного податку в Україні та відповідності вітчизняного акцизного законодавства до актів права Європейського Союзу, виявлення проблем та визначення напрямків щодо подальшого врегулювання. Одержані результати можуть бути використані при розробці заходів держави щодо адаптації українського акцизного законодавства до вимог Європейського Союзу в умовах євроінтеграційних процесів.

The author assessed the dynamics of studying the features of excise tax collection in Ukraine and the compliance of domestic excise legislation with the legal acts of the European Union, identifying problems and determining directions for further settlement. The results obtained can be used in the development of state measures to adapt Ukrainian excise legislation to the requirements of the European Union in the context of European integration processes.
Keywords: платники податків; акцизний податок; Європейський Союз; Директиви ЄС; taxpayers; excise tax; European Union; EU Directives