Потенціал енергозбереження промислових підприємств - Марченко, Ольга Іванівна; Пустіва, Вікторія Олегівна; Марченко, Ольга (Інтернаука, 2020)
Статтю присвячено актуальним питанням впровадження енергозберігаючих технологій на промислових підприємствах, для яких питання енергозбереження є одним з основних шляхів для зниження витрат та підвищення конкурентоспроможності продукції. Досліджено сутність потенціалу енергозбереження промислового підприємства, а також доведено, що енергозбереження є одним з пріоритетних напрямів розвитку промислових підприємств України. Зважаючи на світові тенденції енергоефективності, що спрямовані на поступову відмову від використання вичерпних ресурсів та суцільне запровадження нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії, рівень раціонального та ефективного використання ПЕР в Україні залишається низьким, адже існує ряд перешкод, що гальмують процес ефективного розвитку енергозбереження. Обґрунтована необхідність впровадження енергоефективних технологій в Україні з метою зниження енергоємності економіки та зменшення залежності (до повної відмови) від імпортних енергоресурсів, адже підвищення енергоефективності підприємств створює передумови для їх економічного розвитку та виживання на конкурентних ринках.

The article is devoted to topical issues of introduction of energy-saving technologies in industrial enterprises, for which the issue of energy saving is one of the main ways to reduce costs and increase the competitiveness of products. The essence of the energy saving potential of an industrial enterprise is studied, and it is also proved that energy saving is one of the priority directions of development of industrial enterprises of Ukraine. Given the global trends in energy efficiency, aimed at the gradual abandonment of depleted resources and the continuous introduction of unconventional and renewable energy sources, the level of rational and efficient use of energy resources in Ukraine remains low, as there are a number of obstacles to effective energy saving. The need to introduce energy-efficient technologies in Ukraine in order to reduce the energy intensity of the economy and reduce dependence (until complete abandonment) on imported energy resources, as increasing the energy efficiency of enterprises creates preconditions for their economic development and survival in competitive markets.
Potential Of Energy Saving Of Industrial Enterprises
Keywords: формування потенціалу; принципи; електроенергія; ресурси; економічний ефект; діяльність промислових підприємств; capacity building; principles; electricity; resources; economic effect; activity of industrial enterprises