Податкові системи зарубіжних країн - Андрущенко, Володимир Леонідович; Тучак, Тетяна Володимирівна; Тучак, Тетяна (Видавничий дім «Кондор», 2023)
В посібнику з’ясовано устрій, параметри та основні ознаки податкових систем десяти зарубіжних держав: США, Китаю, Японії, ФРН, Великої Британії, Франції, Італії, Нідерландів, Фінляндії, а також Ізраїлю та Сінгапуру — країн, підібраних таким чином, щоб представити явища і процеси властиві сучасному оподаткуванню в глобальному масштабі. На прикладі устрою національних податкових систем і наукових шкіл, зокрема італійської, німецької та шведської, розкрито основні положення вчення про податки в західній традиції та закономірності функціонування податкових держав. Першу тему присвячено Фінляндії — країні, що займає найвище місце за міжнародними критеріями щастя. Загалом посібник розкриває устрій національних податкових систем, висвітлює типовий статус і поняття податкової держави загального благоденства та засади й норми оподаткування на основі конкретних матеріалів високорозвинених західноєвропейських, північноамериканських та азійських держав. Матеріал викладено в проекції уроків зарубіжного досвіду для практики оподаткування в Україні, на актуальні питання вітчизняної науки. Посібник розраховано на неофітів і користувачів фіскальних знань: бакалаврів, магістрів, а також аспірантів, викладачів, працівників податкових органів та всіх, хто має інтерес до питань оподаткування.
Keywords: податкова система; ставки податків; платники податків; податкові пільги; податковий кредит