Профілактика травматизму юних футболістів на підготовчому етапі тренування засобами кінезіопластики - Гаврилюк, Валерій Олексійович; Головащенко, Роман Володимирович; Гулай, Віктор Степанович (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
У статті представлено теоретичний аналіз та узагальнено підходи щодо використання засобів кінезіопластики у тренувальній діяльності юних футболістів для профілактики спортивного травматизму на підготовчому етапі тренування. На основі узагальнення наукової літератури досліджено доцільність розширення спектру засобів тренувального процесу юних футболістів (засобами кінезіопластики) направлених на оптимізацію їх рухової активності на підготовчому етапі тренування. За результатами аналізу науково - методичної літератури можна стверджувати, що при підготовці футболістів, робота щодо профілактики та зниження травматизму повинна здійснюватися планово і комплексно, з використанням широкого спектру найрізноманітніших засобів. Профілактика спортивних травм повинна включати не тільки традиційні засоби, а й сучасні технології цілеспрямованого впливу на окремі системи.

The article presents a theoretical analysis and generalizes approaches to the use of kinesioplastic in the training activities of young football players for the prevention of sports injuries at the preparatory stage of training.On the basis of the generalization of scientific literature, the expediency of expanding the range of means of the training process of young football players (by means of kinesioplastic), aimed at optimizing their motor activity at the preparatory stage of training, is investigated. According to the results of the analysis of scientific and methodological literature, it can be argued that in the training of football players, work on the prevention and reduction of injuries should be carried out in a planned and comprehensive manner, using a wide range of various means. Prevention of sports injuries should include not only traditional means, but also modern technologies of targeted impact on individual systems.
Keywords: спорт; футбол; травматизм; тренування; кінезіопластика; sports; football; injuries; training; kinesioplastic