Перспективи та тенденції розвитку правового регулювання боротьби з кіберзлочинністю в Україні - Лугіна, Наталія Анатоліївна (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2022)
Сьогодні важко сперечатися щодо питання важливості мережі Інтернет у нашому житті. Інтернет відкриває перспективи для саморозвитку, отримання нових знань, пошуку роботи тощо. Цей ресурс ми використовуємо щодня, навіть свій вільний час можемо проводити на його просторах. Але, пропри це, Інтернет має й іншу сторону, ту, в якій щодня, щогодини вчиняються кримінальні правопорушення, адже платформа забезпечує користувачів повною анонімністю та не обмежує їх у своїх діях. До прикладу, у 2018 році в Україні працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України були залучені до більше ніж одинадцяти тисяч кримінальних проваджень, пов’язаних з кримінальними правопорушеннями у сфері новітніх інформаційних технологій. Протягом року було встановлено, що найбільша кількість протиправних діячів знаходиться в Києві, а також на території Одеської, Миколаївської та Львівської областей. Автором констатовано, що в Україні процес боротьби з кібершахрайством ускладнений тим, що самого терміну «кібершахрайство» в законодавстві не визначено, навіть не звертаючи уваги на те, що поняття є не новим як для правоохоронних органів України, так і для зарубіжних держав. На сьогодні інформаційні технології застосовуються практично в усіх сферах суспільного життя, та навіть в економіці держави, що дає змогу висувати проблему боротьби з кібершахрайством у число основних. Окрім того, що може наноситись безпосередня шкода від неавторизованого доступу до інформації, або її розповсюдження чи модифікації, то кібершахрайство може бути джерелом загрози національній безпеці, економіці та інтересам людини. Проблемою є й те, що загроза таких діянь є не до кінця усвідомленою, причиною цьому є те, що відсутня наукова розробленість фундаментальних понять, що пов’язані з нею. Зроблено висновок, що важливим елементом діяльності щодо запобігання вчиненню кібершахрайств є виявлення осіб, що вчиняють дані протиправні діяння, або ж схильні до вчинення таких злодіянь. Ключовим показником того, що особа схильна до таких діянь є системний перезапис даних без наявної необхідності, їх заміна або видалення, поява фальшивих записів, а також випадки, коли працівник безпричинно починає працювати наднормово. Окремим заходом запобігання вчиненню кібершахрайств є виявлення діяльності кібертерористів, осіб, що використовують комп’ютери для вчинення терористичних актів.

Today it is difficult to argue about the importance of the Internet in our lives. The Internet opens up prospects for self-development, gaining new knowledge, finding a job, etc. We use this resource every day, we can even spend our free time on its spaces. But, despite this, the Internet has another side, the one in which criminal offenses are committed every day, every hour, because the platform provides users with complete anonymity and does not limit them in their actions. For example, in 2018 in Ukraine, employees of the Cyber Police Department of the National Police of Ukraine were involved in more than eleven thousand criminal proceedings related to criminal offenses in the field of the latest information technologies. During the year, it was established that the largest number of illegal actors is located in Kyiv, as well as in the Odesa, Mykolaiv, and Lviv regions. The author stated that the process of combating cyber fraud in Ukraine is complicated by the fact that the term “cyber fraud” itself is not defined in the legislation, not even paying attention to the fact that the concept is not new both for law enforcement agencies of Ukraine and for foreign countries. Today, information technologies are used in almost all spheres of social life, and even in the state’s economy, which makes it possible to put the problem of combating cyber fraud among the main ones. In addition to the direct harm that can be caused by unauthorized access to information, or its distribution or modification, cyber fraud can be a source of threat to national security, the economy, and human interests. The problem is that the threat of such actions is not fully realized, the reason for this is that the fundamental concepts related to it are not scientifically developed. It was concluded that an important element of activities related to the prevention of cyber fraud is the identification of persons who commit these illegal acts, or are prone to commit such crimes. A key indicator that a person is prone to such actions is the system overwriting data without any real need, their replacement or deletion, the appearance of false records, as well as cases when an employee starts working overtime for no reason. A separate measure to prevent the commission of cyber fraud is the detection of the activities of cyber terrorists, persons who use computers to commit terrorist acts.
Keywords: кіберзлочинність; кібершахрайство; кіберполіція; запобігання; правове регулювання; cybercrime; cyber fraud; cyber police; prevention; legal regulation