Методологічні аспекти забезпечення правової спроможності об’єднаних територіальних громад в Україні - Васильєва, Олександра Іллівна; Омельчук, О. І. (ТОВ ДКС Центр, 2021)
В основі спроможної громади, здатної гарантувати захист і дотримання прав та інтересів її жителів, лежить принцип верховенства права, і тому посилення правової спроможності є одним з головних завдань громади. Забезпечення та зміцнення правової спроможності розглядається у статті як процес підвищення здатності органів місцевого самоврядування у своїй діяльності діяти у межах закону та прав і потреб жителів громад, а також здатності самих жителів громади користуватися своїми громадянськими правами. У статті розглянуто та проаналізовано теоретико-методичні підходи до визначення правової спроможності об'єднаних територіальних громад в Україні (далі — ОТГ) в умовах реформи децентралізації. Здійснено огляд тлумачення поняття "правова спроможність ОТГ". Проаналізовано взаємозв'язок між правовою спроможністю громади та її загальною спроможністю. Визначено правову спроможність як одну з ключових складових спроможності громади. Основними механізмами забезпечення правової спроможності громад визначено: посилення нормотворчої правової спроможності (rights enhancemenet), підвищення правової обізнаності (rights awareness), реалізація правових можливостей (rights enablement) та можливості захисту прав (rights enforcement). Здійснено огляд ключових аспектів правової спроможності, зокрема компетенцій та відповідальності владних органів та посадових осіб місцевого самоврядування, принципів законності нормативно-правових актів місцевого значення та можливості їх оскарження. Встановлено ключові вимоги до діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування, зокрема: відповідність потребам законодавству, цілям стратегічного планування розвитку громад, дотримання прав та інтересів (потреб) жителів громад та інших суб'єктів життєдіяльності та господарювання у громадах. Практичною базою дослідження є правові аспекти діяльності органів місцевого самоврядування та жителів громад, а також їх взаємовідносин з приводу забезпечення цілей місцевого розвитку.

The principle of the rule of law is the basis of a prosperous community with a democratic system, able to guarantee the protection and observance of the rights and interests of the inhabitants of the community, and therefore, strengthening legal capacity is one of the main tasks of the community. Ensuring and strengthening legal capacity is considered in the article as a process of increasing the ability of local governments to act within the law and the rights and needs of community residents, as well as the ability of community residents to exercise their civil rights. The article considers and analyzes the theoretical and methodological approaches to determining and ensuring the legal capacity of united territorial communities in Ukraine in the context of decentralization reform. The interpretation of the concept of "legal capacity" is reviewed. The relationship between the legal capacity of a community and its overall capacity is analyzed. The legal capacity of the community is identified as one of the key components of the capacity of the community. The main mechanisms for ensuring the capacity of communities are: strengthening legal capacity (rights enhancemenet), raising legal awareness (rights awareness), realization of legal opportunities (rights enablement) and opportunities for protection of rights (rights enforcement). A review of key aspects of legal capacity, including the competencies and responsibilities of local authorities and local government officials, the principles of legality of regulations of local importance and the possibility of appealing them. The key requirements for the activities of bodies and officials of local self government are established, in particular: compliance with the needs of legislation, goals of strategic planning of community development, observance of rights and interests (needs) of community residents and other subjects of life and management in communities. The practical basis of the research is the legal aspects of the activities of local governments and communities, as well as their relationship to ensure local development goals.
Keywords: правова спроможність; правова спроможність громади; нормотворча правова спроможність; правовий захист; механізми забезпечення правової спроможності; зміцнення правової спроможності; legal capacity; legal capacity of the community; rulemaking legal capacity; legal protection; mechanisms for ensuring legal capacity; strengthening legal capacity