Особливості комунікативних здібностей у співробітників медичних установ - Черних, Наталія Андріївна; Chernykh, Nataliya Andriyivna (Ірпінь, 2023)
У кваліфікаційній роботі висвітлюється питання теоретичних методологічних аспектів формування комунікативних здібностей, наводиться наукове значення, а також розглядається методологічне забезпечення вдосконалення даної теми. Висвітлено поняття адаптаційних механізмів особистості в трудовому колективі. Проведено емпіричне дослідження взаємозалежності адаптаційних механізмів від рівня розвитку комунікативних здібностей. Запропоновано використати результати у професійній діяльності практичного, клінічного психолога при професійному супроводі клієнта в період адаптації.

In the qualification work, the issue of theoretical methodological aspects of the formation of communicative abilities is highlighted, the scientific significance is given, and the methodological support for the improvement of this topic is also considered. The concept of adaptation mechanisms of the individual in the work team is highlighted. An empirical study of the interdependence of adaptation mechanisms with the level of development of communicative abilities was conducted. It is proposed to use the results in the professional activity of a practical, clinical psycholo-gist during the professional support of the client during the adaptation period.
Peculiarities of communication skills of employees of medical institutions
Keywords: комунікативні здібності; професійний стрес; медичні професії; адаптаційні механізми; емоційний інтелект; communication skills; professional stress; medical professions; adaptation mechanisms; emotional intelligence