Адміністративно-правовий статус нотаріуса як суб’єкта державної реєстрації - Бобожко, Юлія Борисівна (Державний податковий університет, 2025)
У дисертації здійснене теоретичне узагальнення та запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо розкриття сутності, змісту, структури адміністративно-правового статусу нотаріуса як суб’єкта державної реєстрації з огляду на адміністративно-правову природу процедур державної реєстрації та місце нотаріуса в них, світовий досвід функціонування моделей нотаріату, судову практику, практику правозастосування суб’єктів контролю нотаріальної діяльності, що обумовило пропозиції, які стосуються забезпечення належного правового регулювання відносин щодо встановлення та реалізації нотаріусом статусу в адміністративних реєстраційних процедурах.

The dissertation provides a theoretical generalization and proposes a new solution to the scientific task of disclosing the essence, content, structure of the administrative and legal status of a notary as an executive authority of state registration, based on the administrative and legal nature of state registration procedures and the place of a notary therein, the global experience of functioning of notary models, judicial practice, and law enforcement practice of authorities controlling the notary's activities, which gave rise to proposals related to ensuring the proper legal regulation of relations regarding the establishment and implementation by a notary of his/her status in administrative registration procedures.
Keywords: адміністративно-правовий статус нотаріуса; нотаріус; моделі нотаріату; судова практика нотаріату; реєстраційні процедури; правозастосування суб’єктів контролю нотаріальної діяльності; нотаріальна діяльность; нотаріат; юридична відповідальність; адміністративна процедура; адміністративна послуга; речові права; нерухоме майно; administrative legal status of a notary; notary; notary models; notary's case law; registration procedures; enforcement of subjects of control over notarial activities; notarial activities; notary public; legal liability; administrative procedure; administrative service; proprietary rights; real estate