Три роки розширеного ЄС: підсумки торговельно-економічних відносин з Україною - Венцковський, Дмитро Юрійович; Дмитро Венцковський (Національний інститут стратегічних досліджень, 2008)
Розглянуто нарощення економічного співробітництва з країнами ЄС, яке залишається ключовим стратегічним пріоритетом зовнішньоекономічного розвитку України, реалізація якого є перспективним продовженням діалогу між Україною та ЄС у прагматизації двосторонніх взаємовідносин. Ідеться про переведення відносин між Україною й ЄС від засад сусідства до принципів економічної інтеграції та розширення економічного співробітництва через перспективне створення зони вільної торгівлі.

The article considers the increase of economic cooperation with the EU countries, which remains a key strategic priority of Ukraine's foreign economic development, the implementation of which is a promising continuation of the dialogue between Ukraine and the EU in the pragmatization of bilateral relations. It is about the transfer of relations between Ukraine and the EU from the principles of neighborhood to the principles of economic integration and expansion of economic cooperation through the prospective creation of a free trade zone.
Keywords: економічна інтеграція; торговельно-економічні відносини; економічне співробітництво; вільна торгівля; economic integration; trade and economic relations; economic cooperation; free trade