Криміналістичні механізми охорони інформаційної безпеки - Топчій, Василь Васильович; Дідківська, Галина Василівна (Державний податковий університет, 2023)
У статті зазначається, що інформаційна безпека є одним із найважливіших чинників національної безпеки України. Інформаційна і національна безпеки повною мірою узгоджуються і співвідносяться між собою за схемою як частина і ціле. Сьогодні інформаційна складова не існує поза межами загальної національної безпеки, так само, як і національна безпека не буде всеохоплюючою без інформаційної безпеки. Тобто інформаційна безпека є невідʼємною складовою кожної зі сфер національної безпеки і потребує, зокрема, і криміналістичної охорони. Водночас інформаційна безпека є важливою самостійною сферою забезпечення національної безпеки. Саме тому розвиток України як суверенної, демократичної, правової та економічно стабільної держави можливий тільки за умови забезпечення належного рівня її інформаційної безпеки. Інформаційна безпека є складним, системним і багаторівневим феноменом, на стан і перспективи розвитку якого мають безпосередній вплив зовнішні і внутрішні чинники, найважливішими з яких є: політична обстановка у світі; наявність потенційних зовнішніх і внутрішніх загроз; стан і рівень інформаційно-комунікаційного розвитку країни; внутрішньополітична обстановка в державі.

This article notes that information security is one of the most important factors of Ukraine's national security. Information and national security are fully coordinated and interrelated according to the scheme as a part and a whole. Today, the information component does not exist outside of overall national security, just as national security will not be comprehensive without information security. That is, information security is an integral component of each of the spheres of national security and requires forensic protection as well. At the same time, information security is an important independent area of national security. That is why the development of Ukraine as a sovereign, democratic, legal and economically stable state is possible only under the condition of ensuring the appropriate level of its information security. Information security is a complex, systemic and multi-level phenomenon, the state and prospects of whose development are directly influenced by external and internal factors, the most important of which are: the political situation in the world; presence of potential external and internal threats; the state and level of information and communication development of the country; internal political situation in the state
Keywords: криміналістика; інформаційна безпека; кримінальні провадження; кримінальне правопорушення; криміналістичні механізми; охорона; національна безпека; forensics; information security; criminal proceedings; criminal offense; forensic mechanisms; security; national security