Оцінка українсько-китайських торговельних відносин - Городнича, Катерина Віталіївна; Коляда, Олена Володимирівна (Електронний науковий журнал Приазовський економічний вісник, 2020)
У статті надано оцінку наявним торговельним відносинам України та Китайської Народної Республіки на сучасному етапі. Було зроблено висновки, що динаміка експорту та імпорту товарів за досліджуваний період мала позитивну тенденцію зростання. Поряд зі зростанням цих показників відбулося також зростання сальдо торговельного балансу для України, понад 50% загального обсягу припадає на торгівлю з Китаєм. Було досліджено товарну структуру торгівлі товарами України та Китаю та визначено їхню компліментарність та збільшення частки сільськогосподарської та харчової продукції у структурі українського експорту до Китаю. Аналіз торгівлі України з Китаєм показує, що сучасна тенденція може спричинити загрози для України стати сировинним придатком не лише розвинених країн, а й Китаю. Та попри це китайський ринок є досить важливим ринком збуту для України, зв’язки з яким варто налагоджувати. Це зумовлює необхідність перегляду структури експорту до Китаю, скорочення експорту сировини та стимулювання продажу готової продукції.

The article provides an assessment of existing trade relations Ukraine and the People's Republic of China at the present stage. It was concluded that the dynamics of exports and imports goods for the study period had a positive trend growth. Along with the growth of these indicators, there was also an increase in the trade balance for Ukraine, more than 50% of the total trade is with China. The commodity structure of trade in goods of Ukraine was studied and China and identified their complementarity and increase shares of agricultural and food products in the structure Ukrainian exports to China. Analysis of Ukraine's trade with China shows that the current trend may pose a threat for Ukraine to become a raw material appendage not only of the developed ones countries, but also China. Nevertheless, the Chinese market is a very important market for Ukraine, with which it is worth establishing ties. This necessitates a revision of the export structure to China, reducing raw material exports and stimulating sale of finished products.
Keywords: зовнішня торгівля; двостороння торгівля; експорт; імпорт; оцінка торгівлі; Україна; Китай; foreign trade; bilateral trade; export; import; trade assessment; Ukraine; China