Інтегрована система служби технічної підтримки на базі месенджер – платформи та Jira Service Desk - Бур’ян, Сергій Сергійович (Ірпінь, 2026)
Досліджено сучасні методи організації технічної підтримки, проаналізовано можливості існуючих Help Desk систем, зпроєктовано архітектуру з багаторівневою безпекою, розроблено функціональні модулі, реалізовано онлайн-чат, впроваджено систему та оцінно її ефективність

Studied modern approaches to organizing technical support; analyzed the capabilities of existing support systems; designed a multi-level security architecture; developed functional modules; implemented online chat; deployed the system; and evaluated its effectiveness
Keywords: інтегрована система технічної підтримки; служба технічної підтримки; месенджер; Telegram Bot; Jira Service Desk; REST API; онлайн-чат; webhook; тікет-система; автоматизація технічної підтримки; integrated technical support system; technical support service; messenger; Telegram Bot; Jira Service Desk; REST API; online chat; webhook; ticketing system; technical support automation