Державне регулювання експортної торгівлі вовною в англійському королівстві в XIV столітті - Санжаров, Валерій Анатолійович; Санжарова, Галина Федорівна (Університет митної справи та фінансів, 2023)
Оподаткування експортної торгівлі вовною стало відігравати центральну роль в державних фінансах Англії у пізньому Середньовіччі. Введення мит на експорт вовни збільшувало фінансові ресурси корони та доповнювало доходи від королівського доменіального землеволодіння, доходи від прямих податків та позики, отримані від фінансистів. Оподаткування торгівлі вовною розпочалося в останній чверті тринадцятого століття. Державне оподаткування експортної торгівлі вовною в Англії стало основою переходу від «доменної» моделі королівських фінансів до моделі «податкової держави», що характеризується запровадженням прямих і непрямих податків. У середині XIV століття «вільна» закордонна торгівля найбільш цінним експортованим продуктом Англії стала чимось минулим через важкі податки і численні заборони. Контрабанда вовни за кордон без сплати відповідних мит загрожувала зменшити це ключове джерело доходів корони.

Taxation of the wool export trade came to play a central role in the public finances of England in the late Middle Ages. The introduction of duties on wool exports increased the financial resources of the crown and supplemented the income from the royal dominion landholdings, income from direct taxes and loans received from financiers. Taxation of the wool trade began in the last quarter of the thirteenth century. State taxation of the wool export trade in England became the basis of the transition from the "domain" model of royal finances to the model of the "fiscal state", characterized by the introduction of direct and indirect taxes. By the middle of the fourteenth century, the "free" foreign trade of England's most valuable export product had become a thing of the past due to heavy taxes and numerous prohibitions. The smuggling of wool abroad without paying the corresponding duties threatened to reduce this key source of income for the crown.
Keywords: державні фінанси; експортна торгівля; митні збори; мальтольт; public finance; export trade; customs duties; maltolt