Ukraine's debt policy in the context of economic security - Verheliuk, Yuliia Yuriivna; Guzhva, Ihor Yuriiovych; Hantsiak, Mykhailo Olehovych (Донецький національний університет імені Василя Стуса, 2026)
The study demonstrates the presence of negative effects associated with the growing public debt and related issues, including significant pressure on the state budget, currency risks, increased debt dependence, and a decline in the investment attractiveness of government debt instruments. Identifying the distinctive features of Ukraine’s current debt policy allowed for an assessment of its effectiveness and the tracing of cause-and-effect relationships between debt and economic security. Key characteristics of Ukraine’s debt policy include exceeding fiscal capacities, surpassing solvency limits in planning and executing public borrowing, increasing the share of external loans and grants, temporarily disregarding scientifically justified debt safety thresholds, restructuring existing obligations, and seeking creditor agreements when scheduled payments cannot be met. Evaluating each of these aspects revealed threats to economic security, which underscores the need to rethink debt policy using the proposed quantitative models.

Результати проведеного дослідження доводять наявність негативних ефектів впливу зростаючої державної заборгованості та супутніх проблем – значного навантаження на державний бюджет, валютних ризиків, посилення боргової залежності та зниження інвестиційної привабливості державних боргових інструментів. Виокремлення особливих ознак сучасної боргової політики України дозволило оцінити її ефективність, прослідкувати причинно-наслідкові зв’язки між боргом та економічною безпекою. Ключовими рисами боргової політики України є вихід за межі фіскальних можливостей, перевищення платоспроможних можливостей під час планування та здійснення державних позик, збільшення частки позик та грантів на зовнішніх ринках, тимчасове ігнорування науково обґрунтованих безпекових меж розміру державного боргу, реструктуризація наявних боргових зобов’язань, намагання знайти порозуміння з кредиторами за неможливості дотримання графіків чергових платежів. Оцінюючи кожен із аспектів, виявлено загрози для економічної безпеки, що обґрунтовує необхідність переосмислення боргової політики з урахуванням запропонованих кількісних моделей.
Keywords: debt policy; debt risks; public debt; economic security; debt sustainability; debt management; боргова політика; боргові ризики; державний борг; економічна безпека; боргова безпека; управління боргом