Characteristics of autonomic maintenance of central hemodynamics and physical working capacity in highly qualified sprint swimmersParameters during - Mykhaliuk, Yevhenii Leonidovych; Potapenko, Mykola Serhiiovych; Horokhovskyi, Yevhenii Yuriiovych; Hunina, Larysa Mykhailivna; Holovashchenko, Roman Volodymyrovych; Рома Головащенко (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2020)
Сучасні методи підготовки плавців повинні бути нерозривно пов'язані з добре організованим медичним забезпеченням. На жаль, на сьогодні у тренерів плавців немає мотивації застосовувати тестування. У цьому відношенні ми погоджуємося з думкою деяких авторів про відбір до спортивного плавання, яка в більшості випадків досить суб'єктивна. Це можна пояснити недостатніми методичними напрацюваннями та відсутністю критеріїв, що базуються на сучасних медико-біологічних дослідженнях. Досягнення високих спортивних результатів у плаванні значною мірою визначається високим рівнем енергетичних процесів організму, а також здатністю реалізовувати свої аеробні та анаеробні можливості в умовах подолання змагальних дистанцій. Враховуючи те, що однією з найважливіших систем, що визначають функціональний стан спортсмена, є серцево-судинна система, ми досліджували вегетативне забезпечення центральної гемодинаміки та фізичну працездатність у плавців-спринтерів високого класу.

Modern methods of the training swimmers must be inextricably linked with well-organized medical support. Unfortunately, swimmers’ coaches have no motivation to apply testing to date. In that regard, we agree with the thought of some authors about selection for sports swimming, which is rather subjective in most cases. It can be explained by insufficient methodological works and lack of criteria based on modern medical and biological research. The achievement of high sports results in swimming is largely determined by the high level of the body’s energy-related processes, as well as the ability to realize its aerobic and anaerobic potencies in conditions of overcoming competitive distances. Taking into account the fact that one of the most important systems determining the functional state of the athlete is the cardiovascular system, we examined the autonomic maintenance of central hemodynamics and physical efficiency in high-class sprint swimmers.
Keywords: swimming; heart rate variability; central hemodynamics; physical working capacity; correlation data; плавання; варіабельність серцевого ритму; центральна гемодинаміка фізична працездатність; кореляція даних