Проведення комп’ютерно-технічної експертизи під час розслідування кіберзлочинів - Любавіна, Вікторія Петрівна; Скляренко, Ганна Василівна (Державний податковий університет, 2023)
Стаття присвячена особливостям проведення комп’ютерно-технічної експертизи під час розслідування кіберзлочинів. Зазначено, що даний вид кримінальних правопорушень не залишає видимої слідової картини на місці вчинення, є складними в контексті виявлення та розкриття, що зумовлено як застосуванням засобів віддаленого доступу, так і специфічним, нематеріальним (у традиційному криміналістичному значенні) місцем учинення злочину – кібернетичним простором. Крім того, встановлено, що об’єкти експертизи можна поділити на апаратні (персональні комп’ютери у будь-яких варіантах виконання; периферійні пристрої до персональних комп’ютерів; мережеві апаратні засоби; інтегровані системи; будь-які комплектуючі цих компонентів), програмні (системне програмне забезпечення; прикладне програмне забезпечення) та інформаційні (текстові й графічні файли, створені з використанням комп’ютерів або мобільних пристроїв; аудіовізуальні (мультимедійні) дані; інформація у форматах баз даних та іншого прикладного програмного забезпечення).

The article is devoted to the specifics of conducting a computer and technical examination during the investigation of cybercrimes. It is noted that this type of criminal offense does not leave a visible trace at the scene of the crime, is difficult in the context of detection and disclosure, which is due to both the use of remote access tools and the specific, immaterial (in the traditional forensic sense) place of the crime – cyberspace. In addition, it was established that the objects of examination can be divided into hardware (personal computers in any version; peripheral devices for personal computers; network hardware; integrated systems; any components of these components), software (system software; application software) and information (text and graphic files created using computers or mobile devices; audiovisual (multimedia) data; information in the formats of databases and other application software).
Keywords: комп’ютерно-технічна експертиза; кіберзлочин; досудове розслідування; кримінальне провадження; computer and technical expertise; cybercrime; pretrial investigation; criminal proceedings