Соціальна та правова цінність жінки в Україні у добу Середньовіччя - Жидовцева, Олена Сергіївна (Ірпінь, 2023)
У дисертації здійснено комплексне та спеціальне наукове теоретично-історичне дослідження проблем, пов'язаних із розумінням соціальної та правової цінності жінки в Україні у добу Середньовіччя. Послідовно й логічно висвітлено закономірності та особливості осмислення феномену соціальної та правової цінності жінки за часів Київської Русі, у період ХV - першої половини ХVII ст., а також за доби Гетьманщини.

In the dissertation, a comprehensive and special scientific theoretical-historical study of problems related to the understanding of the social and legal value of women in Ukraine during the Middle Ages was carried out. The regularities and peculiarities of understanding the phenomenon of the social and legal value of a woman during the times of Kyivan Rus, in the period of the 15th - the first half of the 17th century, as well as during the Hetmanship period, are consistently and logically highlighted.
Keywords: право; соціальна та правова цінність; людина; жінка; жінки-княгині; гендер; рівність можливостей; середньовічна держава; Київська Русь; Литовсько - Руська держава; Литовський Статут; родина; соціальна культура; правове положення; права людини; right; social and legal value; man; woman; women princesses; gender; equality of opportunity; medieval state; Kyivan Rus; Lithuanian-Russian state; Lithuanian Statute; family; social culture; legal position; human rights