Токенізація фінансових активів як інноваційний напрям розвитку фінансового ринку - Белінська, Яніна Василівна; Онишко, Світлана Василівна; Дюк, Ростислав Ігорович; Белінська, Яніна (Національний університет «Острозька академія», 2023)
У статті досліджено базові принципи застосування технології токенізації фінансових активів, що набуває популярності в секторах бізнес-аналітики, фінтеху, електронної комерції та багатьох інших з метою трансформації ринків капіталу. Розглянуто типи токенізації та надано їм відповідну характеристику, розкрито алгоритм випуску токенізованого активу, систематизовано позитивні і негативні наслідки використання токенізації у процесі обігу фінансових активів у розрізі окремих суб’єктів фінансового ринку. На цій основі виділено стримуючі фактори використання технології токенізації і розбудови токенізованого фінансового ринку як стратегічного напряму його розвитку.

This article examines the basic principles of applying the technology of tokenization of financial assets, which is gaining popularity in the sectors of business analytics, fintech, e-commerce, and many others, with the aim of transforming capital markets. It considers the types of tokenization and their corresponding characteristics, reveals the algorithm for issuing a tokenized asset, and systematizes the positive and negative consequences of using tokenization in the process of circulation of financial assets in terms of individual subjects of the financial market. On this basis, it identifies restraining factors of the use of tokenization technology and the development of the tokenized financial market as a strategic direction of its development.
Keywords: фінансовий ринок; інноваційний розвиток; ринок капіталу; фінансові активи; токени; токенізація; технологія; токенізований актив; блокчейн; криптовалюта; токенізований фінансовий ринок; financial market; innovative development; capital market; financial assets; tokens; tokenization; technology; tokenized asset; blockchain; cryptocurrency; tokenized financial market