Особливості подання попередньої інформації про товари в контексті виявлення ризиків безпеки в Канаді - Попель, Сергій Анатолійович (Полтава : ПУЕТ, 2022)
Митні адміністрації різних країн світу дотримуються багаторівневого підходу до забезпечення безпеки міжнародної торгівлі, який ґрунтується на поданні попередньої інформації та управлінні ризиками. Одним із таких інструментів, що дозволяє забезпечувати високий рівень безпеки та враховує особливості різних видів транспорту, якими здійснюється переміщення товарів між країнами є попереднє подання документів що містять інформацію про товари, що переміщуються через митний кордон для оцінювання ризиків безпеки. В цьому контексті вивчено досвід Канади у питаннях впровадження сучасних інструментів попереднього інформування в митних органах. В ході дослідження виявлено, що з 2004 року в країні започатковано запровадження ініціативи Advance Commercial Information (ACI), що передбачає подання електронного маніфесту, який містить інформацію про товари, які планується ввозити на митну територію країни з метою аналізу та виявлення потенційних загроз. Крім того, вивчено етапи впровадження зазначеної ініціативи, її переваги, часові рамки подання попередньої інформації та перелік даних, які має бути обов’язково надано митним органам.

Customs administrations of various countries around the world follow a multi-level approach to ensuring the security of international trade, which is based on the submission of advance information and risk management. One of such tools, which allows to ensure a high level of security and takes into account the peculiarities of various types of transport, which are used to move goods between countries, is the preliminary submission of documents containing information about goods moving across the customs border for security risk assessment. In this context, the experience of Canada in the implementation of modern tools of advance information in the customs authorities was studied. During the research, it was found that the Advance Commercial Information (ACI) initiative has been introduced in the country since 2004, which provides for the submission of an electronic manifest, which contains information about goods that are planned to be imported into the customs territory of the country in order to analyze and identify potential threats. In addition, the stages of the implementation of the mentioned initiative, its advantages, the time frame for the submission of preliminary information and the list of data that must be provided to the customs authorities were studied.
Keywords: загальна декларація прибуття; попереднє інформування; митна адміністрація; general declaration of arrival; preliminary information; customs administration