Метод «Вириванка» - Пєтухова, Ірина Олексіївна; Нежинська, Олена Олександрівна (Ємельянова Т. В., 2023)
У розділі представлено метод «Вириванка» як інтерактивну техніку розвитку рефлексії особистості у конфліктних ситуаціях. Метод передбачає створення символічного образу людини з паперу та його подальше змістовне наповнення, що дозволяє учасникам усвідомити власні знання, емоції, поведінкові реакції та ресурси у конфлікті. Особливістю техніки є поєднання творчого підходу з глибинним самоаналізом, що сприяє виявленню як наявних компетентностей, так і внутрішніх бар’єрів у процесі розв’язання конфліктів. Методика ефективна для розвитку емоційного інтелекту, саморефлексії та навичок конструктивної взаємодії.

This section presents the "Vyryvanka" method as an interactive technique for developing personal reflection in conflict situations. The method involves creating a symbolic human figure from paper and filling it with meaningful content, enabling participants to become aware of their knowledge, emotions, behavioral responses, and resources in conflict. A distinctive feature of the technique is the combination of a creative approach with deep self-analysis, which helps identify both existing competencies and internal barriers in conflict resolution. The method is effective for developing emotional intelligence, self-reflection, and skills of constructive interaction.
Keywords: Вириванка; рефлексія; конфлікт; емоційний інтелект; самопізнання; поведінка у конфлікті; самоаналіз; тренінг; особистісний розвиток; психологічні техніки; Vyryvanka method; reflection; conflict; emotional intelligence; self-awareness; behavior in conflict; self-analysis; training; personal development; psychological techniques