Міжнародне співробітництво - Луцик, Василь Васильович (Координатор проєктів ОБСЄ в Україні, 2018)
У розділі книги подано науково-практичний коментар до статей 70–73 Закон України «Про запобігання корупції», які регламентують засади міжнародного співробітництва України у сфері запобігання та протидії корупції. У коментарі розкрито зміст та форми міжнародної взаємодії уповноважених органів України з компетентними органами іноземних держав, міжнародними організаціями та спеціалізованими антикорупційними інституціями (ст. 70). Проаналізовано значення міжнародних договорів України (ст. 71) як складової національної правової системи відповідно до Конституція України, зокрема положення Конвенція ООН проти корупції та Кримінальна конвенція про боротьбу з корупцією. Окрему увагу приділено механізмам міжнародного обміну інформацією (ст. 72), включаючи співпрацю у сфері фінансового моніторингу, перевірки декларацій, встановлення бенефіціарних власників та обміну доказовими матеріалами з дотриманням вимог конфіденційності та захисту персональних даних. Стаття 73 аналізується крізь призму міжнародних стандартів повернення активів (asset recovery), зокрема процедур розшуку, арешту, конфіскації та репатріації коштів і майна, одержаних внаслідок корупційних правопорушень. Розкрито правові механізми розпоряджання вилученими активами та їх спрямування до державного бюджету України. Коментар формує системне уявлення про інтеграцію України до глобальної антикорупційної інфраструктури, імплементацію міжнародних стандартів доброчесності та співпрацю з міжнародними партнерами у протидії транснаціональній корупції.

This chapter provides a scientific and practical commentary on Articles 70–73 of the Law of Ukraine On Prevention of Corruption, which regulate international cooperation in the field of corruption prevention and counteraction. The commentary examines the legal framework and forms of cooperation between authorized Ukrainian bodies and competent authorities of foreign states, international organizations, and specialized anti-corruption institutions (Art. 70). It analyzes the role of international treaties of Ukraine (Art. 71) as part of the national legal system under the Constitution of Ukraine, including the United Nations Convention against Corruption and the Criminal Law Convention on Corruption. Special attention is given to mechanisms of international information exchange (Art. 72), including cooperation in financial monitoring, asset declaration verification, identification of beneficial owners, and exchange of evidentiary materials in compliance with confidentiality and data protection requirements. Article 73 is analyzed through the prism of international asset recovery standards, including procedures for tracing, freezing, confiscating, and returning assets obtained through corruption offenses. The legal framework governing the management and allocation of recovered assets to the state budget of Ukraine is also examined. The commentary provides a comprehensive understanding of Ukraine’s integration into the global anti-corruption system and its implementation of international standards aimed at combating transnational corruption.
Keywords: міжнародне співробітництво; міжнародні договори; обмін інформацією; повернення активів; конфіскація майна; репатріація коштів; антикорупційна політика; міжнародні стандарти; транснаціональна корупція; імплементація міжнародного права; international cooperation; international treaties; information exchange; asset recovery; confiscation of property; repatriation of assets; anti-corruption policy; international standards; transnational corruption; implementation of international law