Кримінальні правопорушення у Збройних силах України: криміногенні фактори - Топчій, Василь Васильович (УДФСУ, 2021)
У статті виокремлені основні об’єктивні та суб’єктивні чинники, що обумовлюють вчинення кримінальних правопорушень у Збройних силах України. Обґрунтовано, що у цій сфері давно назріла необхідність розробки ефективного віктимологічного спрямування запобігання кримінальним правопорушенням військовослужбовців. Зазначено, що сьогодні концепція міжнародної кримінальної юрисдикції в доктрині міжнародного кримінального права розвивається під впливом багатьох чинників, і велику роль у цьому процесі відіграла Комісія міжнародного права ООН. На початку сучасного століття питання змісту юрисдикції, її види, розмежування судової і виконавчої юрисдикції держав та інші стали об’єктом уваги членів Комісії в роботі над проєктами конвенцій щодо юрисдикційних імунітетів держав та їх власності, про імунітети посадових осіб держави від іноземної кримінальної юрисдикції та інших конвенцій. Зазначається, що, базуючись на позиції національного суверенітету і верховенства держави у межах своєї території, на звичаєвих правових нормах, під впливом розширення і поглиблення міжнародного співробітництва, кримінально-правові принципи поступово трансформувались з часом, набуваючи сучасної форми в міжнародних договорах. Зазначено, що першим Міжнародним нормативно-правовим актом у військовій сфері виступила ухвалена перша Женевська конвенція «Про поліпшення долі поранених та хворих у діючих арміях», яка була підписана 1864 року представниками 16 європейських країн. Саме вона дала поштовх для розвитку всього міжнародного гуманітарного права та регламентації правил ведення бойових дій і відповідно до закріплення понять «Закони війни» та «Воєнні злочини». Звернуто увагу на те, що Друга світова війна внесла свої корективи і в систему міжнародного права, стало зрозуміло, що потрібно не тільки встановити перелік заборонених дій, які підпадають під поняття «Воєнний злочин» та «Злочини проти миру», але і закріпити механізми притягнення винних до міжнароднокримінальної відповідальності. Констатовано, що військові кримінальні правопорушення є складною системою протиправних дій. Забезпечення стану воєнної безпеки є стратегічним напрямом Української держави.

The article highlights the main objective and subjective factors that stipulate the commission of criminal offenses in the Armed Forces of Ukraine. It is justified that in this area the need for the development of an effective victimological direction for the prevention of criminal offenses of military personnel is long overdue. It was noted that in our time the concept of international criminal jurisdiction in the doctrine of international criminal law is developing under the influence of many factors, and the UN International Law Commission played a large role in this process. At the beginning of the present century, the content of jurisdiction, its types, the distinction between judicial and executive jurisdiction of States and others became the subject of attention of members of the Commission in the work on draft conventions on jurisdictional immunities of States and their property, on immunities of State officials from foreign criminal jurisdiction and other conventions. It is noted that based on the position of national sovereignty and the rule of state within its territory, on customary legal norms, under the influence of the expansion and deepening of international cooperation, criminal law principles gradually transformed over time, gaining a modern form in international treaties. It was noted that the first International normative legal act in the military sphere was the adopted first Geneva Convention «On Improving the Fate of the Wounded and Sick in the Active Armies,» which was signed in 1864 by representatives of 16 European countries. It was she who gave impetus to the development of all international humanitarian law and the regulation of the rules of conduct of hostilities and in accordance with the consolidation of the concepts of «Laws of war» and «War crimes.» It was noted that the Second World War made its adjustments to the system of international law, it became clear that it was necessary not only to establish a list of prohibited acts that fell under the concepts of «War crime» and «Crimes against peace,» but also to consolidate mechanisms for bringing perpetrators to international criminal responsibility. It is stated that military criminal offenses are a complex system of illegal actions. Ensuring the state of military security is a strategic direction of the Ukrainian state.
Keywords: військова злочинність; кримінальні правопорушення; гібридна війна; запобігання; військова юстиція; поліція; криміногенні фактори; military crime; criminal offenses; hybrid war; prevention; military justice; police; criminogenic factors