Формування екологічного світогляду та культури безпеки студентів ВНЗ (Свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №82818) - Сагайдак, Ірина Степанівна; Авраменко, Наталія Леонідівна; Чорна, Тетяна Миколаївна (Державна організація Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, 2018)
У роботі досліджено зарубіжний та вітчизняний досвід формування культури безпеки та екологічного світогляду фахівців ВНЗ. Розроблено методичні рекомендації з оптимізації формування культури безпеки та екологічного світогляду фахівців ВНЗ на прикладі безпекознавчих дисциплін кафедри техногенно-екологічної безпеки УДФСУ. Розкрито дидактичні умови формування безпекознавчих вмінь і навичок. Запропоновано удосконалення змісту, форми і методів навчання з дисциплін «Безпека життєдіяльності», «Основи охорони праці», «Екологія», «Цивільний захист».

The foreign and domestic experience of forming a culture of security and environmental worldview of the specialists of higher educational institutions is researched in the paper. Methodical recommendations for optimization of the formation of a culture of safety and ecological world outlook of the specialists of the high school on the example of security science disciplines of the Department of Technogenic and Environmental Safety of the UDFSU have been developed. Didactic conditions for the formation of security science skills and skills are revealed. The article proposes an improvement of the content, forms and methods of training in the disciplines «Safety of Life», «Labor Protection», «Ecology», «Civil Protection».
Keywords: роль вищої освіти; культура безпеки; екологічний світогляд; екологічна свідомість; засоби імітаційного моделювання; дистанційні технології навчання; проблеми викладання безпекознавчих дисциплін; role of higher education; culture of safety; ecological world outlook; ecological consciousness; means of simulation modeling; distance learning technologies; problems of teaching disciplines related to safety