Вдосконалення механізмів документування та розслідування воєнних злочинів проти дітей: виклики воєнного часу - Лугіна, Наталія Анатоліївна; Підгородецький, Валентин Олександрович (Державний податковий університет, 2025)
У статті розглядаються проблеми документування та розслідування воєнних злочинів проти дітей в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України. Наголошується на підвищеній вразливості дітей як особливої категорії жертв війни та на труднощах збору доказів у зоні бойових дій. Обґрунтовується необхідність створення спеціалізованих слідчих груп, вдосконалення нормативно-правової бази, застосування цифрових технологій, міжнародної співпраці та формування єдиної бази даних. Запропоновані напрями спрямовані на підвищення ефективності кримінально-правового реагування на злочини проти дітей у воєнний час.

The article addresses the challenges of documenting and investigating war crimes against children during the armed aggression of the Russian Federation against Ukraine. It emphasizes the heightened vulnerability of children and the difficulties in collecting evidence in conflict zones. The study highlights the need to create specialized investigative teams, improve the legal framework, use digital technologies, strengthen international cooperation, and establish a unified database. These directions aim to enhance the effectiveness of criminal justice responses to crimes against children during wartime.
Keywords: воєнні злочини; права дитини; документування; кримінальне розслідування; воєнний стан; war crimes; child rights; documentation; criminal investigation; martial law